Четверг , 25 Апрель 2024
Общество

Операція «Працевлаштування»: Український фонд соціальних інвестицій влаштував тренінг для спеціалістів з пошуку роботи та молодіжної політики

Станом на 20 серпня 2020 року статус безробітного мають майже 488 тисяч українців. Це на 77% більше ніж на цю ж дату минулого року – 276 тисяч. Про це повідомила прес-служба Державного центру зайнятості. Ця цифра є врай тривожною. Тож у часи коронакризи питання працевлаштування стоїть особливо гостро. Втім для переселенців та молодих людей проблема пошуку роботи актуальна завжди … Саме тому проекти, спрямовані на працевлаштування безробітних та навчання фахівців з центрів зайнятості нині дуже цінні. Бо ж в багато чому саме від компетенції та знань цих спеціалістів часто залежить кінцевий результат. Тобто успішне працевлаштування!

З 18 по 20 серпня у Харкові пройшов тренінг в рамках програми “Сприяння працевлаштуванню внутрішньо переміщених осіб та місцевих мешканців”. Учасниками заходу стали співробітники центрів зайнятості та фахівці підрозділів, що займаються питаннями молоді з громад-партнерів Українського фонду соціальних інвестицій в Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Луганській та Донецькій областях. Саме в цих регіонах реалізовується Проект «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури. УФСІ.VI», що фінансується урядом Німеччини через банк розвитку KFW.

Під час тренінгу творча команда тренерів Фонду «Професійний розвиток Харкова» ділилася інноваційними підходами у сприянні працевлаштуванню та пошуку роботи. Бо ж це у наш час неабияк важливо. Також були опрацьовані сучасні методики, які в майбутньому будуть використані у наступному етапі програми з шукачами роботи та учнівською молоддю.

Співробітник Новоайдарського центру зайнятості Олександр Стародубцев розповів, чим йому був корисним даний тренінг: «Дізнався дуже багато цікавої інформації… Та найцікавіше під час навчання – це інтерактивні вправи, які я до цього в роботі взагалі не використовував. На перший погляд, вони прості, але допомагають розкривати серйозні проблеми та питання, які виникають під час працевлаштування. Наприклад, вправа, коли людині потрібно самостійно визначити, скільки разів за одну хвилину вона може прострибати на одній нозі. Здається, що це дуже легко, але результати показали, що більша частина людей недооцінюють себе. Це типова ситуація під час пошуку роботи. Безробітні часто не можуть адекватно та гідно оцінити свої навички, вміння та знання. Тому важливо роз’яснювати їм, що потрібно реально оцінювати свої сили і ця вправа зі стрибками дуже наглядно пояснює такі речі».

Своїми враженнями від проведеного тренінгу поділився Олександр Зубарєв, який працює у відділі молодіжної політики Управління молоді та спорту Маріупольської міської ради. Цікаво, що зовсім скоро цей фахівець завдяки тренінговій програмі від УФСІ та Фонду «Професійний розвиток Харкова» проведе свій перший семінар для молоді в якості тренера.
«Протягом трьох днів ми активно вивчали тему профорієнтації молоді, дізналися, як мотивувати молодих людей навчатися протягом життя, як допомогти їм визначитися з майбутньою професією… І тут найголовніше не просто приїхати на тренінг та прослухати інформацію від тренерів, а перевести отримані знання в практичну площину. Тому дуже круто, що ми маємо продовження цього тренінгу у себе в містах, де ми також розробимо та проведемо свої власні семінари для молоді», – розповів Олександр Зубарєв.

В захваті від проведеного тренінгу і Наталія Ноженко, яка працює в центрі зайнятості міста Ізюм: «Враження від тренінгу дуже позитивні, бо ми розширили свої знання й навички, експериментували з новими форматами, дізнались про сучасні інструменти для працевлаштування безробітних. І це все зможемо використовувати в роботі. Для нас це новий етап. Ми вже працюємо з темами рекрутингу, коучингу, навчаємось новітнім інструментам для роботи з молоддю та роботодавцями, але такий кожен тренінг, кожна вправа, – це корисне та нове доповнення до наших знань».

За словами Наталії, під час тренінгу велику увагу було приділено тому, що саме буде відбуватися після того, коли усі фахівці повернуться до своїх міст.
«Хочеться ще більше таких зустрічей, бо на них ми можемо не лише навчатися, але й обмінюватися досвідом та працювати разом з нашими колегами з інших областей і міст», – констатувала Наталія Ноженко.

Тож насправді усе тільки розпочинається. Бо ж програма «Сприяння працевлаштуванню внутрішньо переміщених осіб та місцевих мешканців» включає декілька етапів. По-перше, як ви вже зрозуміли, це навчальні заходи для працівників центрів зайнятості та структур, які займаються молодіжною політикою у громадах.
Важливо, що передбачений менторський супровід учасників, що брали участь у заході під час розробки їх власних тренінгів щодо покращення навичок пошуку роботи, самопрезентації, визначення перспективних напрямків для вдосконалення професійних здібностей, активізації інтересу молоді до самостійного вибору професії на основі індивідуальних схильностей, здібностей та вимог сучасного ринку праці…

Також заплановане проведення профорієнтаційних заходів для ВПО та місцевих мешканців, у тому числі для молоді. А також залучення місцевих роботодавців до працевлаштування учасників програми.

Ну і наостанок – забезпечення професійними курсами найбільш вмотивованих учасників програми. Для цього буде обрано 55 осіб серед дорослого населення з числа ВПО та місцевих мешканців. Також планується забезпечити проходження онлайн курсів до 36 представників молоді.

Тож очікування від проведення програми дуже прості, але надважливі: у громадах працюватимуть навчені фахівці , які зможуть допомагати у пошуках роботи більш ефективно. Своєю чергою місцеві мешканці та внутрішньо переміщені особи, що візьмуть участь у Програмі, підвищать свою кваліфікацію та отримають шанс знайти гідну роботу та мати стабільний дохід.

Для довідки: Програма «Сприяння працевлаштуванню ВПО та місцевих мешканців» впроваджується у рамках проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури (УФСІ VI)», що фінансується урядом Німеччини через Німецький банк розвитку KfW.

Виконавець Проекту – Український фонд соціальних інвестицій.

Виконавець Програми ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова».

Термін впровадження: липень 2020 р. – серпень 2021 р.

Територія впровадження:

Дніпропетровська область – міста Кривий Ріг, Першотравенськ.

Харківська область – Ізюмська ОТГ, місто Чугуїв.

Луганська область – Новоайдарська ОТГ, міста Сєвєродонецьк та Кремінна.

Запорізька область – Комиш-Зорянська ОТГ, міста Мелітополь та Гуляйполе.
Донецька область – місто Маріуполь.

Мета програми – сприяння працевлаштуванню ВПО та представників місцевих громад шляхом організації та проведення навчально-консультаційних та інформаційно-просвітницьких заходів у цільових громадах Проекту УФСІ VI.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Проблемы, которые разрушают брак после рождения ребёнка

Для некоторых пар рождение ребёнка становится самым счастливым днём в мире и...

Почему мы часто засыпаем под звуки телевизора и не только?

Многие люди засыпают при использовании фонового звука, например, от работающего телевизора.

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.