Четверг , 25 Апрель 2024
Общество

Три аргументи на користь позбавлення абітурієнтів із ОРДЛО від ЗНО

Я всіма руками за ЗНО, але гадаю, що в окремих випадках ми маємо робити винятки. Й ініціативу про вступ абітурієнтів із окупованих територій без складання зовнішнього незалежного оцінювання вважаю виправданою

Перше – студенти з ОРДЛО та Криму повинні навчатися разом із іншими та в одних і тих же вишах, як і студенти з вільних територій. Ніяких особливих і виокремлених для них вищих навчальних закладів.

Читайте також: Абітурієнтів із ОРДЛО хочуть позбавити від ЗНО

В іншому разі – коли їм виділяють окремі навчальні заклади – ми створюємо гето, мобілізуємо їх навколо собі подібних і гальмуємо будь-які спроби реукраїнізувати та ресоціалізувати в українську спільноту наших громадян із того боку. Фактично в такому разі втрачається весь сенс залучення студентів із окупованих територій. Бо навчання – це не лише наповнення студентів знанням. Це і внутрішньогрупове спілкування, і неформальні зв’язки, які визначатимуть їхнє доросле життя й після закінчення навчання.

Друге – навчальна програма в окупації відрізняється, особливо з базових предметів ЗНО – української мови й історії України. Тому логічним є рішення, що вони не складають ЗНО, бо не перебувають у тих же умовах, що й решта студентів. Більше того, в минулі роки були неодноразові спроби блокувати КПВВ із боку загарбників саме під час проходження сесій ЗНО. Цього року таке можливо не лише з боку НЗФ, але й із нашого боку – не через прагнення не допустити абітурієнтів із ОРДЛО чи із Криму, а через непрогнозованість епідемії коронавірусу, особливо на неконтрольованих Україною територіях.

Читайте також: Приїхав із повним комплектом “документів”: затримано 20-річного бойовика загарбників. ФОТО

Третє й найголовніше. Ми ведемо інформаційну війну з Російською Федерацією. Так ось, я хочу нагадати, що ця війна має йти не лише на території, що контролює Україна. А й за голови тих, хто проживає на окупованих РФ територіях. І будь-які дискусії на кшталт “недопустимо збільшення студентів із ОРДЛО” чи особливий порядок їхнього вступу – це гра на одні ворота. Гра за утримання свого електорату, а не за голови жителів окупованих територій.

Й останнє – для того, щоби зняти негатив від цієї історії зовсім. Особливо – для батьків дітей, які вступатимуть на загальних засадах: необхідно чітко розділити дві категорії “пільговиків” і “бюджетників” та проводити фінансування цих категорій за окремими статтями. Щоб: а) було чітке розуміння, що від зростання кількості пільгових місць не буде зменшення кількості бюджетних і б) не було й думки, що хтось із пільговиків забрав у чиєїсь “надрозумної” дитини бюджетне місце.

Дискусія із цього питання перетворилась у прямому сенсі на звинувачення в сепаратизмі та проросійськості студентів із окупованих територій. Але – не треба робити ворога з того, кого й так нав’язує нам як ворога (а паралельно і як сторону перемовин) Російська Федерація – із мешканців окупованих територій. Ми ведемо війну з РФ, а не із власним народом. І війна ця – точно не громадянська.
Богдан ПЕТРЕНКО

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.

Как справиться с сезонной аллергией? Советы аллергологов

Для людей, которые страдают аллергией любого формата, начало весны и лета может...

Как безболезненно завершить отношения? Советы психологов

Разрыв отношений - всегда о боли и полученном опыте, который травмирует человека.