Пятница , 19 Апрель 2024
Общество

Мовний консенсус в Україні відбувся – журналіст

Коли піднімають тему мови, мене завжди хочуть надурити

Хочуть створити для мене, як для громадянина, якусь проблему. А ще хочуть, щоб вирішення цієї уявної проблеми я пов’язував із цією людиною.

Тобто мене, вже як виборця, намагаються використати, щоб через мене дістатися до грошей платників податків. Навіщо? Аюи покращити моє життя, звісно.

Країна закрила мовне питання в 1996 році з ухваленням Конституції. Державна мова України – українська. Всіма іншими можна вільно послуговуватимя в побуті. І ці принципи й тези тотально підтримує суспільство.

Читайте також: Той, хто агітує за російськомовну Україну, насправді агітує за Росію від Ужгорода до Владивостока – Портников

Опитування Центру Разумкова:

– Українська мова є важливим атрибутом незалежності України (так вважає 81%). Захід – 95%, центр – 86%, південь – 71%, схід – 64%. Більшість. Ще раз: навіть на сході 64% вважають українську важливим атрибутом незалежності.

– Всі керівники держави та службовці мають говорити українською (так вважає 80%). Захід – 96%, центр – 86%, південь – 71%, схід – 64%. Більшість. Ще раз: навіть на сході 64% вважають, що керівники держави та службовці мають говорити українською.

Читайте також: Владу застерегли від наступу на мову й культурно-інформаційний простір: “українці боронитимуть це за всяку ціну”

– Українська – державна, російська – можна в побуті (так вважає 69%). Захід – 92%. Центр – 77%. Південь – 51%. Схід – 42%. Більшість. Навіть на сході більшість підтримує такий принцип.

– Тільки 12% українців хочуть надати російській статус державної. І тільки 15% допускають, що російська могла б отримати статус офіційної в окремих областях.

Тож мовний консенсус в Україні відбувся. Всім зручно. Всі задоволені (гаразд, 12% довбануті наглухо, але це нормально). Всім дякую за увагу. Нумо піднімати економіку.

Петро ШУКЛІНОВ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В каких ситуациях лучше промолчать? Мнение психологов

Есть ситуации в жизни, когда человеку лучше молчать нежели что-либо сказать.

Украинцев просят экономить свет, рекомендации энергетиков

Жителей Украины призывают к экономии электрической энергии.

Какие болезненные симптомы никогда нельзя игнорировать? Предупреждение врачей

Боль - явный признак того, что со здоровьем происходит что-то не то.

Маск предложил ввести плату за первую публикацию в Twitter для борьбы с ботами

Илон Маск предложил борьбу против ботов в Твиттер благодаря плате за пост.