Суббота , 20 Апрель 2024
Общество

У Верховній Раді підозру Стерненкові вважають безпідставною

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України звинуватила СБУ в численних порушеннях після оголошення підозри Сергієві Стерненку

Про це йдеться у відкритій заяві членів ТСК, що що займається контролем за розслідуваннями нападів на громадських активістів

Ідеться про неприпустимість подальшої політизації справ із розслідування нападів на активіста. Автори звернення наголосили, що у презентації щодо активістової справи СБУ “у тоні беззаперечної істини стверджує, що Сергій Стерненко є вбивцею”.

Члени ТСК вказали, що це є грубим порушенням статті 62 Конституції України та статті 6 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод і є прямим посяганням на презумпцію невинуватості.

“Оцінку подіям, які відбулись між Сергієм Стерненком та Іваном Кузнєцовим разом із Олександром Ісайкулом, має надавати виключно суд, але аж ніяк не слідчі СБУ”, – наголосили у ТСК.

Читайте також: Суддю у справі Стерненка вже давно мали звільнити – юрист

Водночас аргументація слідства СБУ спирається на дані лише однієї із судово-медичних експертиз і не бере до уваги даних інших експертиз.

За наявною у ТСК інформацією, отриманою від свідка у справі розслідування третього нападу на  Стерненка на закритому засіданні ТСК, та експертиза, на яку посилається СБУ, не дає підстав робити висновки щодо послідовності та часу завдання Кузнєцову ран, а також щодо конкретного місця вчинення нападу на Стерненка та здатності Кузнєцова подолати певну відстань із ножовим пораненням.

Фактично повідомлення про підозру активістові спирається на результати експертиз, що містять взаємовиключні дані, і побудова підозри лише на даних однієї експертизи може свідчити про неналежне розслідування справи та її замовний характер.

Окрім цього, Стерненка підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю у частині незаконного носіння холодної зброї. Проте вчинення такого правопорушення не можна інкримінувати активістові, адже вилучений у нього ніж, за висновками експертизи, не є холодною зброєю, і вільно продається у магазинах, оскільки є звичайним складаним ножем, зазначають у заяві.

У ТСК наголосили, що СБУ й ОГПУ не займається встановленням і притягненням до відповідальності організаторів, виконавців, посередників та інших співучасників щодо всіх трьох нападів на Стерненка.

Читайте також: Аваков, Зеленський і Венедіктова опинилися в тій самій пастці, в яку раніше потрапив Янукович – думка

За понад два роки розслідування до відповідальності фактично притягають тільки виконавця замаху, який стався 1 травня 2018-го, і якого власноруч затримав потерпілим.

Спроба притягнення до відповідальності Стерненка за сумнівного обґрунтування у поєднанні із відсутністю дій, спрямованих на притягнення до відповідальності осіб, які причетні до злочинів проти активіста, може вказувати на упередженість і необ’єктивність слідства, наголошує комісія.

“Також ми звертаємо увагу на тиск у справі з боку окремих посадових осіб із керівництва Офісу генерального прокурора на старшого групи прокурорів, про що він подав відповідну заяву. Прокурори є незалежними й у своїй діяльності, підпорядковуються лише верховенству права. Будь-який політичний тиск на процесуальних керівників розслідування є неприйнятним і ставить під сумнів неупередженість розслідування в цій справі”, – йдеться в заяві.

ТСК вважає підозру Стерненку безпідставною. Вона закликала СБУ й ОГПУ провести комплексний аналіз усіх наявних судово-медичних та інших експертиз у цій справі, уникати тверджень і дій, що порушують презумпцію невинуватості, а отже і права людини, діяти справедливо та неупереджено в межах повноважень, передбачених законом, провести всі необхідні процесуальні дії та спрямувати всі зусилля на встановлення справедливості в цій справі.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Прогноз погоди на вихідні 20–21 квітня: краще залишатися вдома

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде малоприємною — похмурою, дощовою, вітряною,...

10 ошибок, из-за которых отношения летят кувырком

Иногда отношения между людьми не складываются вне зависимости от усилий любого из...

Что говорит о скором разрыве отношений? Объяснения психологов

Разобраться в отношениях бывает сложно, особенно, если происходят настораживающие либо странные вещи.

В каких ситуациях лучше промолчать? Мнение психологов

Есть ситуации в жизни, когда человеку лучше молчать нежели что-либо сказать.