Пятница , 26 Апрель 2024
Общество

Біологи зуміли омолодити тканини людини на 3-7 років

Стовбурові клітини практично безсмертні. Поміщені в живильне середовище, вони здатні ділитися нескінченну кількість разів, тоді як будь-які інші клітини людини вмирають після 40-50 циклів поділу. Причини подібного явища поки неясні. Після численних спроб продовжити життя організму за рахунок стовбурових клітин вченим вдалося омолодити добровольців на 3-7 років.

Реальною можливістю омолодити організм людини може бути “включення” генів, що відповідають за роботу стовбурових клітин. Перші експерименти пройшли на мишах в 2016 році. Тоді вдалося продовжити гризунам життя на 20%. В ході дослідження молекулярні біологи зі Стенфорда з’ясували, що після програмування клітини здатні омолодитися в разі, якщо білки і різні сигнальні молекули, що відповідають за їх трансформацію в стовбурові, діяли на них відносно недовго.

“Коли ми створюємо “перепрограмовані” стовбурові клітини, ця процедура одночасно омолоджує їх попередників і дозволяє їм перетворюватися в будь-які тканини тіла. Ми задумалися, чи можна подібним чином “перемотати” час назад, не порушуючи функцій клітин. Виявилося, що це можна зробити для самих різних типів тканин тіла людини», – розповіли дослідники.

Стовбурові клітини

Для експерименту були обрані три літніх добровольця, а також взяті зразки м’язів мишей. Спеціально для них була розроблена формула, що дозволила дорослим клітинам виробляти шість білків, що запускають процес формування стовбурових клітин: OCT4, SOX2, KLF4, c-MYC, LIN28 і NANOG. За словами дослідників, для повного перепрограмування клітини потрібно дуже багато часу, проте вони обмежилися кількома годинами. Трансформації зазнали сполучні тканини і шкіра літніх людей, а також м’язи тварин.

bizua.org

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Стоит ли переживать если ребёнок часто болеет? Мнение врача

Многие родители, у которых есть маленькие дети могут чувствовать, что частые болезни...

Проблемы, которые разрушают брак после рождения ребёнка

Для некоторых пар рождение ребёнка становится самым счастливым днём в мире и...

Почему мы часто засыпаем под звуки телевизора и не только?

Многие люди засыпают при использовании фонового звука, например, от работающего телевизора.

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.