Вторник , 19 Март 2024
Общество

Зміни клімату провокують “кардинальні зміни” в Арктиці – дослідження

За останні п’ять років температура повітря в Арктиці піднялася, а в самому регіоні стає тепліше швидше, ніж на решті частини планети. Про це повідомляє УНН з посиланням на Daily Mail.

“Експерти попереджають, що весь світ рухається до кліматичної кризи, але тихоокеанський край Північного Льодовитого океану вже відчуває його наслідки на собі”, – пишуть у виданні.

Так, у своєму новому дослідженні вчений Генрі Хантінгтон вказує на “раптові і кардинальні зміни” у цьому регіоні, які відбувалися з 2017 по 2019 рік.

Дослідники проаналізували дані про температуру води, рівні морського льоду і характер дикої природи на шельфах Берингового і Чукотського морів, розташованих між Аляскою і Росією.

“Команда прийшла до висновку, що Арктика нагрівається швидше, ніж увесь інший світ, що призводить до танення морського льоду і снігу”, – повідомляють у виданні.

Зміни навколишнього середовища на цих територіях також впливають на розмноження тюленів і багатьох інших видів.

Одним з ключових висновків стало те, що придонні води, які зазвичай залишалися близькими до замерзання цілий рік, значно прогрілися з 2014 по 2018 рік.

Також морський лід, який зазвичай утворювався вже восени, або був відсутній, або був нижче середнього рівня вже в січні, а іноді і в лютому.

Команда виявила, що весняна відлига наступає також раніше, ніж зазвичай, в останні кілька років, що також вплинуло на дику природу. Численна кількість мертвих тюленів була зафіксована на березі Берингового і Чукотського морів. Також зменшилася кількість морських птахів в період з 2017 по 2019 рік, багато з них загинули.

Вчений вважає, що подібного до того, що відбувається у цьому регіоні на шельфах, можна очікувати і в інших частинах світового океану в найближчі роки або десятиліття.

Нагадаємо, що за підрахунками вчених, до 2050 року в Арктиці взагалі не буде льодовикового покриву, а полярні ведмеді можуть втратити свій дім.

unn.com.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Список возможных убежищ для донецких беженцев расширился на две области

Жителей Донецкой области, которые прошли через эвакуацию могут найти убежище в ещё...

“Дія” опубликовала свой исходный код, где и как его получить?

Теперь государства, которым интересен опыт украинской цифровизации могут понять логику основного в...

Как назначить дату из “Дії” в календарь не выходя из приложения?

Получить государственные услуги так же просто, как заказать доставку, либо записаться на...

Единый номер спасения: принцип работы линии 112

Начиная с июля прошлого года в украинском государстве постепенно начали внедрять единый...