Четверг , 28 Март 2024
Общество

Для початку Держстат повинен адекватно рахувати зарплати, – Юрій Гаврилечко

На сьогодні затримки з виплатами пенсій, аналогічні минулорічним, навряд чи можливі. І не через те, що в Пенсійному фонді все так гарно. Просто Кабмін регулярно недофінансовує видатки розвитку в регіонах і в центральному бюджеті.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив експерт Центру аналізу економічної політики Юрій Гаврилечко.

Нещодавно Мінфін вихвалявся, що в них профіцитний бюджет на рівні 7,5 млрд грн. При цьому вони скромно вказали, що планові видатки казни профінансовано на майже 92%. Тобто держава планово недофінансувала із держбюджету за перше півріччя близько 50-60 млрд грн. Якщо не вистачатиме грошей на виплату пенсій, найімовірніше, держава ще уріже капітальні видатки, і ми побачимо недофінансування вже на рівні 12%. Але це не означатиме, що грошей буде більше.

Як змінити ситуацію? Для початку Держстат повинен адекватно рахувати зарплати, щоб стали зрозумілі справжні показники. Адже якщо подивитися на дані ПФУ й Держстату, різниця по середній зарплаті сягає близько 2,5 тисяч гривень на користь останнього. Інакше кажучи, в реальності зарплати значно нижчі, ніж ті, які декларує головне статистичне відомство.

Для того, щоб у нинішніх умовах зростали пенсії, в першу чергу мають зростати зарплати. Тобто потрібно створювати умови для розвитку бізнесу: забезпечити гарантії захисту прав власності, надати доступ до відносно дешевих й довгих грошей і намагатися не дошкуляти безліччю перевірок. Крім того, держава нарешті має визначитися, які галузі вона бачить драйверами економіки, й розпочати підтримувати ці сфери, як це було зроблено у всіх нормальних країнах, розпочинаючи із США й закінчуючи Південною Кореєю. Останній, до речі, також нав’язували аграрний сектор як драйвер економіки. Але уряд країни, взявши гроші в МВФ, знехтував рекомендаціями Фонду, профінансував чеболі (південнокорейська форма фінансово-промислових груп. – Прим. ред.) в обмін на зобов’язання забезпечити народ роботою та зарплатнею. Це мало доволі позитивні наслідки. Інших варіантів щодо збільшення пенсій, крім нарощування темпів економіки, немає. Принаймні зараз. 

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.