Четверг , 28 Март 2024
Общество

Прощавайте, копійки… Привіт, «Вернадський»!

Коли в березні 2018-го Нацбанк-чарівник ухвалив рішення про введення в обіг із 27 квітня того ж таки року монет номіналом 1 та 2 гривні, багато хто з експертів шуткували, що вже скоро ми побачимо 1000-гривневу купюру. Сумний жарт виявився пророчим. І тепер, як то кажуть, у 2019-му зустрічайте на манежі тисячу гривень однім папірцем!

Минулого тижня під час брифінгу голова Нацбанку Яків Смолій повідомив про те, що 1 жовтня 2019 року монети номіналом в 1, 2 та 5 копійок перестають бути платіжним засобом в Україні. Тобто припиняють своє існування. А ось із 25 жовтня в готівковому обігу з’явиться тисячегривнева банкнота, на якій зображено засновника геохімії, біохімії та радіології, президента Української академії наук Володимира Вернадського. Також цього року замість паперових 5 гривень з’явиться їх залізний аналог, а в 2020-му на дзвінку монету перетворяться й 10 гривень.

У НБУ пояснюють «ротацію» національної валюти декількома факторами. Наприклад, зручністю для користувачів, щоб українці не плуталися у різноманітності банкнот й монет в гаманцях, що повинно спростити готівкові розрахунки. Також такий крок має призвести до зниження витрат держави на виготовлення, транспортування й зберігання грошей.

Ще одна причина, найбільш зворушлива. Голова НБУ Яків Смолій нагадав, що банкнота в 500 грн була введена в обіг у 2006 році. І тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1 000 гривень і розмінювалася двома купюрами найвищого номіналу.

 «З того часу багато змінилося. Зросли доходи українців, середньомісячна заробітна плата в Україні за цей час зросла майже вдесятеро. Зараз для отримання середньомісячної заробітної плати необхідно вже не менше 20 банкнот. Як наслідок, стало більше грошей у гаманцях – обсяг готівки в обігу зріс більш ніж уп’ятеро – до майже 380 млрд грн», – пояснив він.

Варто тільки уявити собі радість пенсіонера чи бюджетника, які отримають свої щомісячні виплати кількома купюрами й розпочнуть витрачати їх направо-наліво! Ось тільки менша кількість купюр не означитиме підвищення платоспроможності. Та й продавці й водії маршруток також не будуть у захваті від того, якщо зранку їм принесуть «Вернадського».

У НБУ також констатують, що змінилася структура банкнот в обігу. Зараз більше 55% з них за сумою складають купюри номіналом 500 гривень, і ще третина – номіналом 200 гривень.

«Зважаючи на світовий досвід, таке наближення до 50% може свідчити про потребу введення вищого номіналу», – кажуть у нацрегуляторі, пояснюючі, що необхідність введення в обіг 1000-гривневої купюри назріла давно в розрізі пікової інфляції 2014-2016 років. 

Тому певною мірою «подорожчання» номіналу до тисячі гривень є лише визначенням реальної вартості грошей в Україні. Адже з 2014 року через високу інфляцію ціни зросли приблизно в 2,6 раза. Одна тисяча гривень за нинішнім курсом – це менше 40 доларів, тоді як в 2014 році 500 гривень коштували понад 60 доларів.

Деякі експерти кажуть, що нова купюра, як і переведення в монети банкнот у 5 гривень, не впливає на інфляцію. Але багато хто з українців ще пам’ятає часи, коли ми всі були мільйонерами. Тому коли в обігу з’являється банкнота найвищого номіналу чи гривні перетворюються на монети, суспільство це насторожує.

За словами фінансового експерта Олексія Куща, сама по собі поява «Вернадського» не може вплинути на інфляцію. Але купюра номіналом у 1000 грн матиме психологічний вплив на людей. Адже з одного боку Нацбанк декларує прагнення до зниження інфляції до 5% у 2020 році, а з іншого – вводить в обіг 1000-гривневу купюру. Населення сприймає це як дуже прозорий натяк на те, що на економічне диво в Україні чекати не варто, і може ще більше зневіритися в нацвалюті, намагаючись переводити наявні гривні в долари.

«Крім того, у фінансистів є такий критерій: якщо в країні в обігу наявні 10 і більше номіналів грошей, то вона відноситься до групи держав із потенційно високою інфляцією. І поява купюр усе більшого номіналу є певною мірою попереджувальним сигналом про ймовірне розкручування інфляційних процесів», – зазначив він.

А ось експерт Центру аналізу економічної політики Юрій Гаврилечко переконаний: зважаючи на те, що останнім часом купюра найвищого номіналу у 500 грн була еквівалентом 20 доларів, є певні шанси, що скоро 1000-гривнева банкнота перетвориться на 20 у.о.

«На жаль, чим більша кількість нулів на банкноті, тим гірша ситуація в економіці країни», – підсумував експерт.

Катерина МІЦКЕВИЧ

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.