Пятница , 29 Март 2024
Общество

Старим тут не місце?

Пара похилого віку, яка після виходу на пенсію мило сидить в кафе чи їде за кордон та святкує золоте чи навіть платинове весілля, це, на жаль, не про українських стареньких. Реалії багатьох наших пенсіонерів – виживання від виплати до виплати, економія на всьому, торгівля городиною з власної ділянки чи навіть збирання потайки пляшок, щоб потім їх здати й отримати додаткову копійчину. Наразі ж, згідно із статистичними даними, спостерігається тенденція до зменшення кількості пенсіонерів, що є справжньою оцінкою «реформ» «людоцентричного» уряду.

За даними Пенсійного фонду України, кількість пенсіонерів скорочується. За перший квартал поточного року їхня кількість зменшилась на 80 тис. 456 осіб – із 11 млн 470 тис. 405 осіб до 11 млн 389 тис. 949. А за чотири роки не стало 750 тисяч стареньких.

Експерти Національної ради економічного розвитку, проаналізували дані ПФУ, з’ясували, що з 1 січня 2019 року по 1 квітня 2019 року зросла чисельність пенсіонерів лише в Донецькій і Луганській областях, на 1% і 1,1% відповідно.

У всіх інших регіонах України чисельність пенсіонерів зменшилася від 0,6% до 1,3%: на 0,6% у Дніпропетровській і Рівненській областях, на 0,7% у Київській, Черкаській і місті Києві, на 0,8% у Харківській, на 0,9% у Закарпатській, Запорізькій, Львівській і Хмельницькій, на 1% у Волинській, Івано-Франківській, Полтавській, Сумській і Тернопільській, на 1,1% у Житомирській і Одеській, на 1,2% у Вінницькій, Миколаївській, Чернівецькій і Чернігівській, на 1,3% у Кіровоградській і Херсонській областях.

Голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко констатує, що при чи не найнижчій тривалості життя в Україні (станом на 2018 рік жінки в середньому живуть 77 років, чоловіки – 67.Прим. ред.) після запровадження пенсійної реформи жінка в середньому проживе на пенсії ще 16 років, а чоловік лише 2-4 роки.

«Для порівняння: в Австрії пенсійний вік складає 60 років для жінок і 65 для чоловіків при тривалості життя 84,2 року в перших та 79,4 року в других. Таким чином, жителька Австрії живе на гідну пенсію ще понад 24 роки свого життя, а житель цієї країни – майже 15 років. У Німеччині жінки та чоловіки мають право на пенсію з 65 років, а живуть чоловіки в середньому 78,7 року, а жінки – 83,3. Тому ми й бачимо німців, які подорожують усім світом, закінчивши працювати», – написав він на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Тут можна додати лише те, що середня пенсія в Австрії становить 2 тисячі євро, що є достатнім для комфортного проживання.

Звичайно, чисте альпійське повітря й вода та якісні продукти харчування, які за цінами майже не відрізняються від українських, якісне медобслуговування та елементарна повага у всіх державних установах сприяють тому, щоб австрійці жили більше 80 років. А якщо бути зовсім чесними, пенсії там виплачують 14 разів на рік. Тому ті, хто працюють, навіть трохи заздрять пенсіонерам.

У нас, на жаль, пенсіонерам не позаздриш. Мало хто з працездатного населення хоче дожити до виходу на заслужений відпочинок. Адже в Україні людині, що пропрацювала все життя, шани не буде, як не буде спокою й достойної пенсії, на яку вона заробила. Ось у сухому залишку старенькі й мають мізерні пенсії й подачки напередодні виборів.

Так, з 1 липня, на виконання держбюджету-2019, проіндексують пенсії. Близько 600 тисяч українців шанованого віку, які отримують мінімальну пенсію, матимуть прибавку у 67 грн. Решта може претендувати на надбавки за понаднормовий стаж: 1% за кожен відпрацьований рік понад 35 років стажу для чоловіків і 30 років для жінок. Тобто якщо пенсіонер має 40 років стажу, то його надбавка за додаткові 5 років роботи виросте на… 3,35 грн.

Тож не є дивиною, що багато хто з працездатних українців, розуміючи свої перспективи на старість, шукає кращої долі в інших, більш заможних і соціально відповідальних країнах. Тому маємо ситуацію, що з року в рік нас стає все менше. Так, згідно звіту ООН «Перспективи світового народонаселення», станом на 2019 рік населення України становить 43,99 мільйона осіб. До 2030 року кількість українців (з урахуванням мешканців окупованого РФ Криму. – Прим. ред.) скоротиться до 40,88 млн осіб, а до 2050 року – до 35,22 млн осіб. І що найстрашніше, це відбуватиметься на тлі збільшення чисельності населення інших країн світу.

Чи не пора в такому разі замислитися над тим, що з часом ми можемо зникнути з демографічної карти світу?..

Катерина МІЦКЕВИЧ

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.