Вторник , 19 Март 2024
Политика

Олександр Лємєнов: Суд у смартфоні, як ілюстрація реформ Зе-команди

«Можна до гикавки розповідати красиві байки про функціонування судів у майбутньому. Залучати громадян до здійснення правосуддя, створити повноцінний інститут суду присяжних та навіть фінансово забезпечити служителів Феміди всім необхідним», – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише Олександр Лємєнов, інформує UAINFO.org.

«Проте, перелічене є лише шліфуванням фасаду замість ремонту фундаменту судової гілки влади. Не треба розповідати про потенційні зміни, допоки Вища рада правосуддя та Вища кваліфікаційна комісія суддів є заангажованою і корупційною кастою недоторканних.

Інституційні зміни щодо реформи судів неодноразово зазначались провідними експертами. Фактично, Офісу Президента і персонально Зеленському не потрібно щось придумувати. Варто лише імплементувати пропозиції правників з громадянського суспільства і міжнародних партнерів.

Але Зеленський, на моє особисте переконання, разом зі своїм оточенням жодним чином не бажає незалежного здійснення правосуддя. У чомусь його можна зрозуміти, адже служителі Феміди в такому разі миттєво переходять на “госпрозрахунок”. Купівля “рішень” є ласим шматком для Коломойського, Медведчука, etc. Однак, для зупинки подібних зловживань варто створити єдиний орган, що опікуватиметься як добором суддів/прокурорів на посади і притягненням їх до відповідальності. Наприклад, можна звернути увагу на досвід Франції.

Ідей багато. Ресурси існують. Інституційно готові до змін. Не вистачає лише політичної волі Банкової, що є ключовим чинником для зміни орієнтирів у функціонуванні судочинства держави», – завершує Лємєнов.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.