Четверг , 18 Апрель 2024
Политика

Комітет зі свободи слова заборонив сотні журналістів відвідувати парламент

Комітет Верховної Ради зі свободи слова заборонив журналістам “Слідства. Інфо” та ще двох десятків інших ЗМІ відвідувати парламент

Про це йдеться на сайті зазначеного парламентського комітету.

“Ми отримали листа від пресслужби про те, що всіх журналістів нашої агенції позбавлено акредитації, оскільки ми не всебічно висвітлюємо роботу Верховної Ради”, – зазначила керівниця “Слідства.Інфо” Анна Бабінець.

У відповідь на закид журналістка нагадала, що їхній проект “Посіпаки” про помічників нардепів змусив Раду почати оприлюднювати імена помічників, які раніше були засекречені. Натомість фільм “Клуб книголюбів” розповів про те, як продаються голоси в парламенті.

Також “Слідство.Інфо” розповіло про куплене румунське громадянство “слуги” Олександра Дубінського, знайшло приховану закордонну нерухомість нардепів Ігоря Палиці й Олександра Гереги та показало, як депутати-багатії звертаються по грошову допомогу з бюджету.

Читайте також: Медведчук відкрито одержує гроші від Кремля на скуповування телеканалів і місць у Раді, а реакції СБУ нема – Казанський

Очільниця розслідувальної агенції заявила, що “Слідство. Інфо” вбачає в такому рішенні Верховної Ради “наступ на свободу слова й тиск на незалежні медіа з боку держорганів”.

Анна Бабінець додала, що рішення очолюваного ексрегіоналом із ОПЗЖ Нестором Шуфричем комітету оскаржуватимуть й обов’язково повідомлять про це всі впливові міжнародні організації.

Згідно із протоколом засідання парламентського комітету зі свободи слова від 20 жовтня, відвідувати Верховну Раду заборонили журналістам 22 медій.

Таке рішення ухвалили на звернення керівниці пресслужби Апарату Верховної Ради Ірини Кармелюк, повідомила УП.

“На сьогодні в парламенті акредитовано 2934 людини від 512 ЗМІ. Оскільки процедура реєстрації медій дуже проста, то людей акредитується просто безліч, вони валом ідуть. Ми здійснюємо раз на рік перевірку й деяким ЗМІ надсилаємо листи із проханням надати матеріали про роботу парламенту. На запит до 22 ЗМІ відповіли тільки три, а інші не надали”, – розповіла Кармелюк.

Читайте також: Ми опинились у світі навпаки: четверта влада стає четвертою формою тиранії

“Якщо людина не пише і їм це посвідчення треба тільки, щоби проходити, то це нечесно стосовно тих журналістів, які пишуть і працюють, і вони обмежені в доступі, – спробувала обґрунтувати скандальне рішення очільниця пресслужби. – Ну, є ж події, на яких невелика кількість журналістів може бути присутня”.

Кармелюк попросила комітет позбавити акредитації журналістів тих видань, які “не висвітлюють діяльність Верховної Ради”. За її словами, мова йде про 22 медіа та близько сотні кореспондентів.

Чиновниця гадає, буцімто “це не обмеження журналістів”, мовляв, якщо вони доведуть, що висвітлюють роботу Ради, то їм можуть поновити акредитацію.

Пізніше на повідомлення в соцмережах й у ЗМІ відреагувала нардепка-“слуга” та членкиня комітету з питань свободи слова Тетяна Циба, яка була присутня на відповідному засіданні.

Депутатка розповіла, що таке питання дійсно розглядали й виносили щодо ньому рішення. Водночас Циба заявила, що “комітет не знайомився зі списком, щоб не отримати звинувачення в заангажованості й поділі журналістів на хороших/поганих”.

“Про те, що до списку потрапили й реальні, поважні медіа, ми дізналися тільки сьогодні, що наштовхує на думку про те, що пресслужба ВР або погано виконала свої обов’язки з моніторингу, або навмисно допустила потрапляння у список таких медіа”, – зауважила “слуга”.

“Із цього приводу ми обов’язково проведемо роботу. Ще раз перепрошую та прошу розуміння”, – підсумувала Циба й пообіцяла, що всім, кого “випадково” позбавили акредитації, її швидко поновлять.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...