Суббота , 20 Апрель 2024
Политика

Княжицький: Антиукраїнська суть представників влади “Слуг народу” і ОПЗЖ проявляється у Верховній Раді щодня

Нардеп від “ЄС” Микола Княжицький заявив, що цього тижня у Верховній Раді розглянуть чотири законопроєкти щодо обмеження вживання української мови

Про це він написав у Facebook.

“Закон 3717 пропонує фактично повернутися до навчання іноземних студентів російською. Таким чином ми вчитимемо симпатиків агресора, а не України”, – написав Княжицький.

Він розповів про законопроєкт 3077 депутатів ОПЗЖ Шуфрича та Німченка – законопроєкт передбачає, що мовою освітнього процесу має бути не лише державна мова, але й мова “регіональна мова або мова меншин”; таке розширення допускається якщо місцеві органи прийняли про “застосування заходів, спрямованих на використання регіональних мов або мов меншин”.

“Тут все просто: По-перше, відповідно до Конституції питання мови можуть вирішуватись виключно законом; по-друге, в законодавстві немає термінів “регіональна мова””, – написав нардеп.

Читайте також: Легковажимо важливим: дбати про мову – це не лише захищати її

Він додав, що є ще альтернативний проєкт нардепа-“слуги” Бужанського і ОПЗЖ Волошина.

“По суті те саме, але формулювання інші. Зокрема, йдеться, що “мова освітнього процесу в закладах освіти визначається на підставі положень статті 10 Конституції України”. Але по-перше, стаття 10 не визначає мову освітнього процесу. По-друге, Конституційний суд вже розтлумачив, що чинна стаття закону про освіту не суперечить Конституції”, – написав Княжицький.

Він додав, що в комітеті розглядатиметься сьогодні урядовий проєкт 3683 про авіаційні правила. 

“В частині компетенції комітету законопроєкт пропонує внести зміни до статті 13 Закону про державну мову, яка регламентує мову нормативно-правових актів. Сьогодні норма вказує, що мовою нормативно-правових актів є державна мова. Законопроєкт пропонує додати, “якщо інше не встановлено законом”. Як пояснюється в таблиці, це зроблено щоб приймати “англійською мовою нормативно-технічних документів на основі актів Європейського агентства з безпеки польотів”, – зазначив нардеп.

Княжицький написав, що запропоновані зміни до закону про державну мову мають загальний характер, і не обмежуються англомовними авіаційними правилами.

“Пропонується зробити шпарину, яка фактично може дозволити прийняття нормативно-правових актів та запровадження діловодства в державних і місцевих органах будь-якою мовою. Достатньо лише творчо підійти до питання і можна знайти в законодавстві якісь пункти, які начебто дозволяють застосування іншої мови, в тому числі російської, і ми цими змінами такий підхід легалізуємо. Ініціатори цього навіть не депутати, а уряд”, – додав нардеп.

Читайте також: Замість Ківалова й Колесніченка – Бужанський. Яка різниця?

Прикро і соромно усвідомлювати, що влада ставиться до України не як до держави українського народу, а як до території заробітку і місця, яким можна торгувати.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...