Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

ДБР каже, що справу проти Порошенка “за створення ПЦУ” довелося закрити

Справу проти п’ятого президента України щодо скасування реєстрації УПЦ КП закрито

Про це вчора, 30 липня, на брифінгу заявив виконувач обов’язків директора ДБР Олександр Соколов, повідомляє “Радіо Свобода”.

За словами очільника ДБР, кримінальне провадження, на яке у своїх публічних заявах посилався колишній глава держави, “насправді стосувалося не Томосу, а скасування реєстрації Української православної церкви Київського патріархату”. Соколов каже, що його зареєстрували на підставі рішення суду ще за керівництва Романа Труби і наразі закрили.

При цьому посадовець наголосив, що в рамках досудових розслідувань ДБР “не оспорювало й не перевіряло питання про отримання Україною Томосу про автокефалію”.

Читайте також: Томос і справа проти Порошенка за “створення ПЦУ”. Релігієзнавець розповів про ймовірні наслідки

“Вказане провадження було відкрито за заявою вірян цієї громади і порушувало питання, що вони позбавлені можливості вільного користування храмами цієї громади. Після проведення досудового розслідування, оцінки всіх можливих фактів і проведення всіх необхідних розшукових дій ця справа наразі закрита. Слідчими не встановлено ознак кримінального правопорушення, яке підпадає під статтю 161 КК України, а саме порушення рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань”, – зазначив Соколов.

За його словами, скасування реєстрації УПЦ КП потірбно розглядати в рамках адміністративного або цивільного судочинства. Керівник бюро також застеріг від “політизації” його роботи та “спекуляцій на релігійні теми”.

“ДБР діє винятково в межах чинного законодавства й не втручається в питання релігії. Із цього приводу ми провели консультації із представниками різних релігійних громад, до яких доведено позицію бюро”, – додав Соколов.

18 червня народний депутат Порошенко заявив, що правоохоронні органи порушили проти нього кримінальну справу за “розпалювання міжрелігійної ворожнечі” шляхом отримання Томосу та створення Православної церкви України.

Читайте також: Зеленський коїть убивчі дурниці, на таке не пішли б навіть Янукович і Путін – Портников

Пізніше у ДБР підтвердили, що така справа порушена, згідно із розпочатим СБУ ще у листопаді 2019 року розслідуванням “за заявою прихожан Київського патріархату УПЦ”.

За Порошенкового президентства створена у грудні 2018 року на об’єднавчому соборі ПЦУ отримала 6 січня 2019 року від Вселенського патріарха Варфоломія та Священного синоду Вселенського патріархату Томос про автокефалію, того ж дня документ прибув до Києва. Він затвердив існування ПЦУ як єдиної в Україні канонічної помісної православної церкви.

Головним противником автокефалії ПЦУ виступили Російська православна церква (РПЦ) та її філіал УПЦ МП. Синод останньої навіть звертався до Вселенського патріарха Варфоломія із проханням відкликати томос, який ніби то завдає “шкоди українському православ’ю”.

УПЦ КП саморозпустилася у зв’язку з об’єднанням православних церков в Україні та створенням ПЦУ ще 2018 року.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...