Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Що можна було б порадити Венедіктовій зробити на посаді генпрокурора?

Ірина Венедіктова. Нині вона є обличчям УСІЄЇ правоохоронної системи. Тому що процесуальне керівництво усіма провадженнями в країні – це її відповідальність.

Що можна було б порадити їй зробити на цій посаді?», – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише народний депутат ВР восьмого скликання Ігор Луценко.

«1. Ініціювати зміни в законодавство щодо повноважень прокуратури. В ідеалі – повернути прокуратурі функцію нагляду за законністю дій чиновників і правоохоронців. Але я сумніваюся, що дрімучість нинішнього керівництва країни дозволить відновити цей механізм захисту суспільного інтересу. Тому програма-мінімум – це зміни в КПК, котрі прокурору надають реальну владу над слідчим. Бо нині органи досудового розслідування імєлі прокуратуру ввіду. Конструктивне співробітництво досягається лише на особистих стосунках або шляхом торгу «ти – мені, я – тобі».
2. Переглянути нинішню недолугу «реформу» органів прокуратури, в ході якої прокурорів тестували на знання параметрів службового коня і властивостей купюр. Тим більше, що є вже прецеденти невизнання законності звільнень прокурорів з органів прокуратури – буде так, як з люстрацією, держава виплачуватиме мільйонні компенсації тим прокурорам, хто відмовився від застосування анонімок при оцінюванні їх придатності. З цим треба системно розібратися, і чим раніше, тим краще, то чим довше затягувати, тим більші гроші будуть виплачувати незаконно звільненим з бюджету. З “іноземними партнерами” слід сісти і все їм пояснити – як воно є насправді, а не як придумують різного роду авантюристи.
3. Створити реально незалежний орган, котрий оцінюватиме кваліфікацію і дотримання дисципліни прокурорами. В тому числі незалежний від керівника Офісу генпрокурора. Нехай керівниця повірить – це вигідніше, ніж брати на себе головну біль за сотні звернень по діям прокурорів, і ставати об’єктом службових інтриг з десятків центрів впливу.
4. Відновити роботу громадської ради при Генпрокурорі, повернути туди фахівців, котрі готові безкоштовно розробляти проекти нормативно-правових актів, будучи незалежними від вертикалі правоохоронної системи. Ці ж фахівці допоможуть спілкуватися з посольствами, котрі активно підтримують реформи правоохоронного сектору», – завершує Луценко.

«Вечірні Вісті»

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...