Четверг , 28 Март 2024
Политика

Документ, підписаний в Мінську – це здача наших дипломатичних позицій

«В попередні 4 роки роботи мінської групи там підписувалося лише кілька документів: про розведення техніки (саме військової техніки, не військ) на 3 ділянках і кілька раз заяви про засудження порушення режиму тиші і ініціативу припинення вогню. Розведення на тих ділянках так і не було реалізоване, через порушення режиму тиші , й для нашої команди питання безпеки завжди були принциповими і першочерговим пріоритетом», –  про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише народний депутат Ірина Геращенко.

«Всі важливі рішення мінських груп приймалися в тісній координації з партнерами по нормандському формату , й попередніми консультаціями з Німеччиною і Францією, з США ( через посередництво спецпредставника Курта Волкера), й консультації передували підписанню документів. Ми повністю відмітили будь – які спроби шантажувати Київ прямими переговорами з окупованими Донецьком і Луганськом , і стояли на сторожі будь-яким спробам Кремля легітимізувати їх маріонеткові «республіки». Ми стояли на тому, що РФ – не сторонній спостерігач і медіатор-модератор, а безпосередня учасниця конфлікту, країна – агресор, яка розпочала війну. Ми інформували ТКГ і робочі групи про прийняті в ВР закони – і про продовження терміну дії закону про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО, й про реінтеграцію. Ці закони писали в АПУ , в ВР, українські експерти, депутати, юристи, дипломати. Й ми не узгоджували їх з бойовиками.
Після кожного загострення на фронті ми робили заяви, де звертали увагу крані нормандського формату на порушення РФ своїх зобов’язань, на її безумовний вплив на бойовиків, які обстрілюють українських військових, школи , насеое6і пункти.
Сьогодні ми щодня чуємо про мир. Але ж від сто кратного повторення цього слова сівохами на фронті не перестали стріляти. В березні – 15 загиблих! Десятки важкопоранених воїнів, багато – зі страшними травмами в реанімаціях лікарні Мечникова, в військових госпіталях Києва і Харкова. Чому туди жодного разу не прийшов президент і його команда поговорити про мир і примирення?
Документ, підписаний в Мінську –  це здача наших дипломатичних позицій. Це продовження розведення на фоні ескалації війни. Це ні слова про порушення режиму тиші , яку порушує Москва і нав’язування відповідальності за політичний блок на Київ – на фоні ескалації. Це легітимізації наративів Москви про «громадянський внутрішній конфлікт», це реалізація сценарію Кремля про прямі переговори – в рамках тепер якоїсь консультативної ради. Це і є мирний план Зеленського ? Чи все ж Путіна?», – задається питанням нардеп.

 

«Вечірні Вісті»

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.