Среда , 24 Апрель 2024
Политика

Позитивні юридичні висновки мають 7-9% підписаних законів

У Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України не було зауважень до 10 чинних законодавчих актів зі 146 підписаних президентом станом на 6 лютого 2020 року. Це близько 7% від загальної кількості. Загалом Управління подало 130 зауважень до 107 законодавчих актів (деякі законопроєкти мали по 2-3 юридичні висновки). Тобто позитивних висновків було приблизно 9%. 

Із цих 10-ти законів 6 проєктів були зареєстровані ще Верховною Радою 8-го скликання. Із цих шести чотири законопроєкти отримали позитивний висновок не з першого разу. 

На негативні висновки нардепи та профільні комітети переважно не зважають, але бувають і винятки. Така історія, наприклад, сталася із законопроєктом “Про Бюро фінансових розслідувань”, до якого була поправка про конкурсну комісію для обрання голови із залученням міжнародних експертів.

Загалом ми нарахували 23 позитивні висновки від Головного юридичного управління Апарату ВРУ. Як зазначено вище, 10 законодавчих ініціатив уже стали актами. 8 законопроєктів знято з розгляду, два опрацьовує комітет, ще один (№0958) чекає на розгляд, а №0930 передано на підпис президенту. 

Головне юридичне управління подає свої зауваження до проєктів законів перед другим читанням. 

Згідно зі ст.103 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України”, законопроєкт направляється на наукову, юридичну або іншу експертизу, проведення інформаційного чи наукового дослідження. Висновки потім мають надсилати до головного комітету для ухвалення рішень стосовно подальшої роботи. 

Експертні висновки подають до ВРУ не пізніше ніж за 14 днів від дня надходження звернення. Якщо у визначені строки висновки не одержано, вважається, що зауваження відсутні.

Висновки не надаються, наприклад, до законопроєктів про ратифікацію. 

З-поміж 104 чинних законодавчих актів більшість мала скорочений висновок: “Проєкт завізовано із зауваженнями” (20). Після об’єднання схожих коротких висновків їхній повний перелік має такий вигляд: 

 

chesno.org

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".