Пятница , 29 Март 2024
Политика

Чи потрібен нам Закон «Про протидію дезінформації» у такому вигляді, як він є зараз?

“Ще декілька місяців тому міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський анонсував розробку законопроекту про протидію дезінформації.

У запропонованому Мінкультом документі багато норм, які можна трактувати як кому заманеться. Вже не говорячи про те, що журналістів пропонують ділити на сорти, медіа присвоювати «знаки якості», а також впроваджувати таку собі інквізицію», – про це на своїй сторінці у Фейсбуці зазначає  ГО “Інститут Свободи Слова”.

Тож ось що нам пропонують:

– Зі слів законотворців «дезінформація – це недостовірна інформація з питань, що становлять суспільний інтерес, зокрема стосовно національної безпеки, територіальної цілісності, суверенітету, обороноздатності, права українського народу на самовизначення, життя та здоров’я громадян, стану довкілля». Та маючи професійних юристів не важко підвести під цей термін будь-яку інформацію.

–  «Знак якості», так званий – індекс довіри. Засіб масової інформації добровільно може написати заяву, після чого буде проведена перевірка, і в разі успішного її проходження буде присвоєний індекс довіри. Витрати на перевірку компенсує держава.

 – Для моніторингу інформаційного простору вводиться така посада, як уповноважений з питань інформації.

З повним переліком нововведень можна ознайомитись тут

ГО “Інститут Свободи Слова” звертає увагу, зокрема, на те, що моніторингова місія ООН з прав людини уже розкритикувала новий законопроєкт. «Закликаємо українську владу утриматися від встановлення непотрібних обмежень для роботи медіа. Ми поділяємо обурення медіа-спільноти та громадянського суспільства щодо того, що нинішній проєкт закону про дезінформацію не відповідає міжнародним стандартам прав людини, може підривати свободу ЗМІ та призвести до самоцензури», – йшлося в заяві Місії.

«ГО “Інститут Свободи Слова” підтримує працівників медіа-середовища, виступає на захист журналістів та закликає Мінкульт  долучити до розробки документу самих  медійників. 

Бо ж до боротьби із дезінформацією треба ставитися вкрай серйозно, відповідально та уважно, і враховувати побажання самих медіа та громадськості!»,  – констатують в громадській організації.

«Вечірні Вісті»

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...