Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

Вадим Івченко: «Звертатимемося до людей, щоб разом захистити українську землю»

Монобільшість у парламенті під час розгляду законопроекту №2178-10 про обіг земель сільськогосподарського призначення неодноразово порушувала регламент, що провокує протистояння в суспільстві. Враховуючи те, що «слуги народу» не дослухаються до конструктивних порад з боку опозиційних партій і ламають парламент через коліно у цьому питанні, політики звертатимуться до суспільства, щоб разом стати на захист землі.

Про це у коментарі «ВВ» повідомив народний депутат від «Батьківщини», член комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Вадим Івченко.

Він нагадав, що ухваленню законопроекту про обіг земель передувало засідання комітету, на якому представники монобільшості в таємному режимі за 8 хвилин порекомендували винести його до сесійної зали. При цьому «забули» повідомити про засідання представників інших фракцій. Далі порушення законодавства лише посилилося, в тому числі минулого тижня під час опрацювання законопроекту до другого читання неодноразово порушувався регламент, через що представники опозиційних фракцій були змушені звернутися до голови Верховної Ради, щоб той своєю чергою повернув голову профільного комітету в русло закону. І вже цього тижня має відбутися засідання за розкладом. Депутати також очікують, що їм нарешті підготують таблицю із врахованими й відхиленими правками.

«Представники опозиційних фракцій також висловлюють обурення тим, що нехтуються їхні законодавчі права, в тому числі можливість поставити на голосування пропозиції. Крім того, на засіданні комітету ми наполягатимемо на поіменному голосуванні і фіксації голосування за кожну конкретну правку, щоб виборці знали, хто з депутатів голосував за 200 тисяч гектарів в одні руки, хто за 50», – зауважив парламентар.

Вадим Івченко зазначив, що фокусуватися на обговоренні того чи іншого лімітування продажу землі в одні руки є не зовсім вірним.

«Адже земля – це не просто територія, це життєвий простір людини. Ми тут живемо. Ґрунти, які воліють виставити на продаж, є засобом виробництва. І цей засіб виробництва має йти через оренду тим, хто дійсно займається сільським господарством. Тому ми виступаємо за те, щоб відхилити законопроект й оголосити всеукраїнський референдум, щоб саме люди визначилися, що робити із українською землею. В українців потрібно спитати, а чи готові вони продати свій життєвий простір, і вже після результатів вирішити, як врегулювати питання ґрунтів», – пояснив народний обранець.

Він розказав, що від свого імені подав 50 правок, для написання яких було опрацьовано понад 2000 пропозицій від аграрних спілок, науковців та представників громадськості.

«Якщо коротко, вони спрямовані захищати права наших малих і сімейних фермерських господарств, які мають стати основою аграрного устрою України. Також ними регламентується, що набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть лише громадяни України, засновані українцями сімейні фермерські господарства, територіальні громади та держава.

Крім того, правки забороняють іноземцям та юридичним особам з часткою іноземного капіталу скуповувати наші землі шляхом набуття корпоративних прав на наших юридичних осіб, які є власниками земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Нашими пропозиціями запроваджується пріоритетність оренди державних і комунальних земель сільськогосподарського призначення над їх продажем. Безумовно, ми намагаємося внести зміни, щоб захистити українські особливо цінні землі – наші чорноземи, ґрунти Карпат, заповідні землі, рівень охорони яких влада пропонує істотно послабити. Окремий сегмент пропозицій спрямований на припинення корупційних чинників у земельній сфері. Ми ставимо запобіжники набуттю у власність с/г земель з метою їх перепродажу.

Також пропонуємо створити Стратегічний фонд земель сільськогосподарського призначення, до якого увійдуть 50% усіх таких земель, розташованих у межах кожної області, району чи громади. Ці землі не будуть продаватися, а зможуть лише передаватися в короткострокову оренду», – зазначив Вадим Івченко.

На його переконання, ці поправки спрямовані на те, щоб українська земля працювала в інтересах саме України та українців, а аграрна політика була відповідальною. Але, на жаль, «слуги народу» не дослухаються до політиків із опозиції.

«Проте це наша робота, ми її виконуємо. Якщо ж ми бачимо, що парламент не може захистити українську землю, маємо звертатися до українського народу», – підсумував Вадим Івченко.

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".