Пятница , 29 Март 2024
Политика

Агрокомітет в законі, або як монобільшість ринок землі проштовхує

Відкриття ринку чорноземів під Новий рік – найімовірніше, таку команду отримала парламентська монобільшість із Офісу президента. Планувалося, що вже 12 грудня законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення буде ухвалено парламентом у другому читанні та в цілому. Але для цього профільний комітет мав би нашвидкуруч розглянути 4,5 тисячі правок, які депутати якимось дивом мали б проаналізувати за добу, щоб вже наступного ранку фахово обговорювати їх. Але все пішло не за сценарієм монобільшості.

Перше засідання Аграрного комітету на минулому тижні відбулося 11 грудня. Як зазвичай на нього прийшли не тільки парламентарі, але й представники агросектору й громадські активісти. І це є нормою, особливо в таких важливих для країни питаннях, як ринок землі. Але через бійку, що сталася між депутатами минулого та нинішнього скликання, засідання закрили й перенесли на наступний день.

12 грудня представники «Слуг народу», яких більшість навіть у кожному профільному комітеті, приймають рішення щодо проведення засідання вже в закритому режимі. Хоча згідно з чинним законодавством такий режим дозволяється застосовувати тільки для питань, що стосуються державної таємниці. На засідання, яке, до речі, навіть не анонсувалося на офіційному сайті комітету, не допустили фермерів й представників аграрних асоціацій, дозволивши спостерігати за своєю діяльністю лише «діючих нардепів, акредитованих представників преси і телебачення, представників секретаріату».

Таким рішенням «досвідчені» «слуги» двічі порушили Регламент Верховної Ради. Вперше – закривши доступ громадськості, а вдруге – призначивши чергове засідання на наступний день, тобто на 13 грудня. Наступне засідання, згідно з Регламентом, мало б відбутися не раніше 16 грудня. Найбільше ж народних обранців обурило те, що «зелені» за закритими дверима воліють вирішувати долю країни, вигнавши фермерів.

«Коли засідання відбуваються втемну, це сприймається негативно й підвищує градус емоцій. Через відсутність чіткого виконання Регламенту, в тому числі через дочасне закриття комітетів або переведення їх у закритий режим, градус недовіри суспільства до парламенту лише посилюється», – зазначила позафракційна Оксана Савчук.

Своєю чергою лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко зауважила: «Наша команда збирає та систематизує всі порушення щодо проведення комітету і взагалі до всіх кроків, які пов’язані з розглядом законопроектів про розпродаж сільськогосподарської землі. Ми готуємо заяву про злочин».

Парламентарі з опозиційних фракцій мали звернутися до спікера парламенту, щоб той вгамував голову комітету. Саме тому вже 13 грудня за участі першого віце-спікера Руслана Стефанчука було не засідання, а скоріше обмін думками щодо ринку землі. Депутати наполягали, щоб на засіданнях були присутні як представники всіх аграрних асоціацій, так і представники пайовиків. Також намагалися визначитися із обмеженнями щодо продажу наділів в одні руки. Представники різних фракцій висловлювали свої пропозиції. І здавалося, що вони зможуть напрацювати непоганий законопроект. Але чи потрібно це монобільшості?

Чергове засідання Аграрного комітету відбудеться на цьому тижні. І парламентарі порахували, що для опрацювання правок за процедурою комітету потрібно буде близько 100 годин. Але за таких умов ніякого ухвалення законопроекту у другому читанні напередодні Нового року не відбудеться. Тому потрібно прискіпливо стежити за руками «СН» – законотворців, що раз за разом нехтують законом.

Олекса ГОНСЬКИЙ

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...