Четверг , 28 Март 2024
Политика

Вадим Івченко: Українська земля – це не об’єкт для спекуляцій

На жаль, влада не розуміє, що потрібно торгувати не землею, а тим, що на ній вирощено.

Адже справжня війна за харчі у світі – ще попереду. За даними ООН, потреба в зернових до 2030 року зросте на 50%, а до 2050 – на всі 100%, тому що населення до середини ХХІ століття збільшиться до 9,5 мільярда осіб.

Ухвалення президентською монобільшістю закону про розпродаж землі – це та червона лінія, яку влада переступила всупереч інтересам людей. Керівники країни «переламали через коліно» не лише парламент, а й 75% наших людей: фермерів, аграріїв, малих і середніх сільгоспвиробників. Адже для України питання землі є не тільки та не стільки економічним, але й в більшості соціальним. На що зможуть розраховувати малі та середні сільгосптоваровиробники в умовах відсутності ефективної правоохоронної та судової систем, не маючи можливість отримати дешеві кредити без застави, залишені без потрібної державної підтримки.

Чому ж таким поспіхом ухвалюється законопроєкт. Провладні депутати мотивують це тим, що земля вже продається та купується. На мій погляд, тіньовий ринок потрібно викорінювати кримінальним кодексом, і проблеми з цим не буде.

Ми пропонували владі зробити поступовий перехід до правильної аграрної політики, пропонували свої напрацювання, які виписані в «Новому курсі». Весь світ сьогодні робить ставку на аграрний сектор. І нашою «козирною картою» міг би стати розвиток тваринництва та садівництва, вирощування зернових та виробництво харчів. А підтримка сільських товаровиробників дала б надію, що вони будуть залишатись в Україні та розвивати сільські території. Але урядовцями вибраний інший шлях – підігравання міжнародним транснаціональним корпораціям, світовому банку.

А що ж ми вкладаємо в поняття – земельна реформа? Спочатку потрібно було створити потужний середній клас на селі легалізувавши понад 4 мільйони сімейних фермерських господарств. Дати їм підтримку, виростити й тоді вони зможуть повноцінно виступати як покупці сільськогосподарської землі. Сьогодні ж вони можуть лише продати землю. Купити їм немає за що, адже роками вони не отримували від держави жодної підтримки.

В минулому скликанні ми подали та навіть ухвалили законопроєкт про сімейне фермерство. Але і досі ця проблема на державному рівні не вирішується…

На моє велике переконання, землею мають володіти люди, які на ній живуть та її обробляють. Земля не має бути об’єктом для спекуляцій.

Закон ухвалено у першому читанні. За нього проголосували 240 депутатів. Норми в ньому – антинародні: продаж землі іноземцям, 210 тисяч гектарів в одні руки, ціна на гектар – мінімальна. Хоча всі розуміють, іноземці не стануть розвивати сільські території та створювати на них робочі місця. Оскільки їм це не вигідно і не потрібно! Коаліція обіцяє змінити норми цього закону до другого читання. Але, ми вже не раз бачили, як під час внесення правок до другого читання, для того аби догодити всім і залучити якомога більшу кількість людей до позитивного голосування, в законопроєкт можуть вносити лобістські норми. Ми зробимо все можливе, аби цього не сталось.

Наше переконання: українська земля має належати саме українському народу. Фермеру, малому та середньому сільгоспвиробнику. Тому, хто на ній працює, хто там живе, розвиває територію, платить податки в місцеву громаду! Так, продати землю можна. Але тільки один раз!

Вадим Івченко, народний депутат від «Батьківщини», LB.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.