Вторник , 23 Апрель 2024
Политика

Олег Саакян: На жаль, розслідування справ Майдану – питання навіть не середньострокової перспективи

Політолог, голова «Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег СААКЯН в коментарі «ВВ» спрогнозував, якою буде доля справ Майдану:

«Насправді  для багатьох депутатів розслідування справ Майдану – абсолютно непріоритетна тема. І дехто взагалі не чекав на такий суспільний резонанс. За їхньою логікою, кілька місяців затримки (мається на увазі той факт, що ГПУ втратила функції слідства, а ДБР не має ресурсів для того, щоб провести розслідування, –  авт.)- ніщо в порівнянні з п’ятьма роками, протягом яких тривало розслідування. Але тема дуже гучно вистрелила. До того ж усе співпало з датою початку Революції Гідності. Тож парламентарі гарячково почали придумувати, що із цим усім робити…

Вважаю, що поправку в Закон «Про ДБР» проголосують. На це є високі шанси. Бо в іншому разі депутати не виправдаються. От тільки, на превеликий жаль, швидких результатів ми не отримаємо. Бо існують технічні моменти: поки усі матеріали  дійсно передадуть до ДБР, поки старі слідчі візьмуться до справи, а нові вникнуть у них… Це забере певний час», – пояснює експерт.

Втім, за словами Олега Саакяна, кредит довіри суспільства буде діяти недовго. І максимум навесні треба буде показати хоч якісь проміжні результати діяльності та прозвітувати.

«Та в цілому, побоююсь, це питання навіть не середньострокової перспективи.  Щоб довести усе до кінця, знадобляться роки. Навіть досвід європейських країн, де правоохоронні органи працюють ефективно і є абсолютна політична воля, показує, що резонансні злочини не завжди швидко розслідують. А в специфічних умовах України розраховувати на швидкий результат взагалі не варто. У нас наявна  інституційна слабкість: непрофесійність, дурість та нескоординованість дій відіграють свою роль. Це дозволяє ізсередини саботувати процес тим, хто не зацікавлений в розслідуванні, списуючи все на ці слабкості.  Присутній і фактор неможливості захистити процес розслідування від політичних та корупційних впливів. Тому і чекати на вагомі зрушення не варто… На жаль», – констатує політолог.

Олег Саакян нагадує, що справи Майдану та злочини режиму Януковича перерозподілили між різними правоохоронними органами. З одного боку, начебто усе вірно. Однак українське суспільство добряче заплутали. Тепер незрозуміло, хто і за що відповідальний,  від кого і на що  очікувати.  Саме тому і падає суспільна підтримка цих інституцій. А ще виникає зневіра та апатія.  Ну а людям нечистим на руку все це дозволяє ловити рибу в каламутній воді.

 

«Вечірні Вісті»

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".