Суббота , 20 Апрель 2024
Политика

Розморозити та розслідувати: якою буде доля справ Майдану?

Вже цього тижня Верховна Рада  може проголосувати поправку в Закон «Про Державне бюро розслідувань», яка б дозволила продовжити слідство щодо справ Майдану. Скоріше за все, парламентарі підтримають документ, проте неприємний осад вже залишився. Бо ж про проблему було відомо дуже давно, та ані попередня, ані теперішня влада не поспішала вирішувати питання. І, як завжди, свою справу зробив суспільний резонанс. Та що буде далі?

Нагадаємо, 20 листопада Генеральна прокуратура, яка до цього часу вела справи Майдану та розслідувала  злочини режиму Януковича, втратила функції слідства. Тож  тепер матеріали справи перерозподіляють по різних правоохоронних органах. Зокрема, насильницькі епізоди на Майдані має розслідувати ДБР.  От тільки не все так просто. Річ у тім, що в бюро не вистачає слідчих, окрім того, їм треба буде вникати у суть справ досить довго… Тож пауза може розтягнутися на багато місяців. Щоб цього не сталося, можна проголосувати поправку в Закон «Про ДБР», яка дозволить слідчим у справах Майдану перейти з ГПУ до ДБР без проходження конкурсу. Але надто довгий час влада не поспішала…

І ось в ефірі одного з телеканалів адвокат сімей Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська оголосила голодування до відновлення слідства у справах Майдану.

«Я не буду їсти до того моменту, поки не приймуть цю поправку, не створять це управління і не переведуть туди цих слідчих. І я це вам обіцяю», – заявила Закревська.

Нині до її голодування приєдналося ще 16 осіб. І здається, диво сталося… Суспільний резонанс таки змусив парламентарів взятися до справи. Так, минулого тижня комітет із питань правоохоронної діяльності Верховної Ради підтримав поправку до Закону «Про ДБР». І вже невдовзі документ можуть винести на голосування.

Але що буде далі? І чи дійсно навіть старі слідчі зможуть довести справи до логічного завершення? Та, власне, чому так мало було зроблено за п’ять років? Насправді питань виникає багато. Та відповідей на них ми не знаходимо жодних.

Політолог, голова «Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег СААКЯН в коментарі «ВВ» пояснив, чому влада не поспішала виправити юридичний огріх, а також спрогнозував, коли саме чекати на перші  вагомі результати розслідувань.

«Насправді  для багатьох депутатів розслідування справ Майдану – абсолютно непріоритетна тема. І дехто взагалі не чекав на такий суспільний резонанс. За їхньою логікою, кілька місяців затримки – ніщо в порівнянні з п’ятьма роками, протягом яких тривало розслідування. Але тема дуже гучно вистрелила. До того ж усе співпало з датою початку Революції Гідності. Тож парламентарі гарячково почали придумувати, що із цим усім робити…

Вважаю, що поправку в Закон «Про ДБР» проголосують. На це є високі шанси. Бо в іншому разі депутати не виправдаються. От тільки, на превеликий жаль, швидких результатів ми не отримаємо. Бо існують технічні моменти: поки усі матеріали  дійсно передадуть до ДБР, поки старі слідчі візьмуться до справи, а нові вникнуть у них… Це забере певний час», – пояснює експерт.

Втім, за словами Олега Саакяна, кредит довіри суспільства буде діяти недовго. І максимум навесні треба буде показати хоч якісь проміжні результати діяльності та прозвітувати.

«Та в цілому, побоююсь, це питання навіть не середньострокової перспективи.  Щоб довести усе до кінця, знадобляться роки. Навіть досвід європейських країн, де правоохоронні органи працюють ефективно і є абсолютна політична воля, показує, що резонансні злочини не завжди швидко розслідують. А в специфічних умовах України розраховувати на швидкий результат взагалі не варто. У нас наявна  інституційна слабкість: непрофесійність, дурість та нескоординованість дій відіграють свою роль. Це дозволяє ізсередини саботувати процес тим, хто не зацікавлений в розслідуванні, списуючи все на ці слабкості.  Присутній і фактор неможливості захистити процес розслідування від політичних та корупційних впливів. Тому і чекати на вагомі зрушення не варто… На жаль», – констатує політолог.

Олег Саакян нагадує, що справи Майдану та злочини режиму Януковича перерозподілили між різними правоохоронними органами. З одного боку, начебто усе вірно. Однак українське суспільство добряче заплутали. Тепер незрозуміло, хто і за що відповідальний,  від кого і на що  очікувати.  Саме тому і падає суспільна підтримка цих інституцій. А ще виникає зневіра та апатія.  Ну а людям нечистим на руку все це дозволяє ловити рибу в каламутній воді.

Микола БИКОВ 

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...