Суббота , 20 Апрель 2024
Политика

Півроку Зеленського: Здається, нас «зробили» ще раз!

Минуло півроку відтоді, як Володимир Зеленський посів крісло президента й узявся до роботи. Та що він зробив за шість місяців? Ми всі прекрасно пам’ятаємо, скільки чудових, красивих та оптимістичних обіцянок він давав виборцям– як у своїй передвиборчій програмі, так і публічно. Тож настав час підбивати перші підсумки. Тим більше, що курчат восени рахують!

Дуже показовою була передвиборча програма Зеленського, в якій тоді ще кандидат на посаду президента розповідав про Україну своєї мрії та роздавав численні традиційні обіцянки. Тож згадаємо найцікавіші моменти!

«Мій перший законопроект: «Про народовладдя». У ньому ми разом закріпимо механізм, за яким тільки Народ України буде формувати основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії…».

Але ні першим, ні другим, ні навіть десятим цей законопроект не став. Більше того, подейкують, що робота над документом ще досі триває… Ба більше, начебто це буде цілий пакет законопроектів. Та коли ми їх побачимо?

«Впроваджувати рівність та справедливість почну із себе. Мої законопроекти у цьому напрямі: «Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів»; «Про імпічмент президента України»; «Про відкликання народного депутата України»… 

З імпічментом справи якраз склалися, однак процедура виписана так хитромудро, що розтягнути її можна ледь не на всю президентську каденцію. Про недоторканність депутатів без сліз не згадаєш: з Конституції норму прибрали, а от із профільних законів та Кримінального процесуального кодексу досі викинути не можуть. Чи не хочуть? Ну і, звісно, про відкликання нардепів, здається, забули. Як і про зняття імунітету з президента. А як же рівність та справедливість?

«Кнопкодавство, депутатські прогули – автоматична підстава для позбавлення депутатського мандату»…

Загрозливо, та згадаємо пікантну історію з кнопкодавством самих «слуг народу». Представники пропрезидентської фракції попалися на цьому грішку. Втім, як виявилося, нічого страшного, лише трохи соромно. Так, глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в інтерв’ю LIGA.net пояснив, чому винних не вигнали за порушення Регламенту ВР: «Бо це випадково. Це кнопкодавство з дурості… Я зараз серйозно. Я з ними розмовляв пару годин…». Тепер можна будь-що виправдовувати дурістю…Наприклад, те, що хтось замовляв повій під час пленарного засідання ВР… 

«Судова гілка влади повинна стати Владою, а не прислужником у Президента, уряду, Парламенту, місцевої влади»…

От тільки після судової реформи Зеленського прості люди можуть взагалі втратити доступ до правосуддя… 

Ще Зеленський обіцяв «формування прозорого ринку землі». Зараз бачимо, що насправді нас штовхають до дикого ринку землі…

«Реформи мають позитивно відображатися на кожній Людині, а не на десятьох сім’ях»…

Ви вже відчули покращення?

«Подивимось правді в очі. Україна, яка 28 років будувалась руками «професійних державотворців», на сьогодні є просто неконкурентоспроможною у світі. Сучасні політики пов’язані давніми образами, кумівством, бізнес-проектами, не здатні змінити Україну»…

Ну це вже в принципі звучить, як жарт «95 кварталу». Тільки сумний жарт…

Окрім того, ще до проведення другого туру ідеолог виборчої кампанії Руслан Стефанчук та експерт з економічних питань Данило Гетманцев розповіли ЗМІ про перші десять кроків Зеленського, якщо його, звісно, оберуть. Там було пару цікавих пунктів. Наприклад, що майбутній президент запросить до «нормандського формату» Велику Британію та США. І?

А ще обіцяли, мовляв, новий президент проведе аудит держави. Буцімто буде створено консультативний орган з експертів, у тому числі й міжнародних, які протягом трьох-чотирьох місяців проведуть той самий аудит. І? Минуло вже півроку, а віз і нині там…

Ще багато говорили про реформу Адміністрації президента та її переїзд до іншої будівлі. Бо ж у тих стінах з глузду можна з’їхати через погану ауру… Та усе закінчилося тільки зміною вивіски. Тепер у нас не Адміністрація президента, а Офіс президента. Щось подібне трапилося багато років тому, ще за Ющенка. Тоді ми мали Секретаріат президента…

Насправді кандидат у президенти Володимир Зеленський багато усякого обіцяв. Усе, звісно, перелічити важко. Втім, навіть маючи свою монобільшість у парламенті, він зробив надто мало. Такого тилу не було у жодного президента України! 

Наразі Зеленському можна поставити лише один плюс – за звільнення політв’язнів… Та він, здається, про більшість своїх обіцянок зовсім забув.

Ось, наприклад, про таку: новий Кабінет міністрів буде відправлений у відставку, якщо не знизить тарифи на комунальні послуги. Про це Володимир Зеленський заявив на телеканалі «1+1» в інтерв’ю акторові Станіславу Боклану з нагоди 100 днів президентства.

«Завдання таке поставлено новому уряду, вони повинні показати модель. Якщо моделі зменшення «комуналки» не буде, будемо прощатися з урядом», – сказав гарант.

Пан президент, мабуть, не знає, що за законом у Кабінету міністрів є річний імунітет. Але справа навіть не в цьому. Найголовніше – за свої слова треба відповідати… І вирішувати проблеми, які накопичувалися протягом багатьох років. Тим більше, що шостий президент України говорив: мовляв, часу для розкачки вже немає і треба працювати. Тут вам і «турборежим» у поміч.

Водночас під час виборчої кампанії ніхто нікого за язика не тягне, після обрання – тим більше. Не треба обіцяти того, що не можна виконати. Хоча це вже справжня українська традиція.

«Зробимо їх разом!» – це був один зі слоганів президентської кампанії. Натомість, здається, це нас «зробили» в черговий раз…

Яна ДЖУНГАРОВА 

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.