Четверг , 18 Апрель 2024
Политика

Таємничий рестарт НАЗК: “нове життя” розпочинається?

Національне агентство з питань запобігання корупції запрацювало ще в 2015 році. З того часу НАЗК стало одним із головних ньюзмейкерів країни. На жаль, не тому що приносило користь у професійному плані. Мова йде про численні скандали. Та й загалом за більш ніж чотири роки цей антикорупційний орган так і не зміг засвідчити свою ефективність. Тож нова влада вирішила перезапустити Нацагентство.

Нещодавно Верховна Рада проголосувала закон №1029, який якраз і регулює те саме перезавантаження. Тож процес розпочато, і минулого тижня своє перше засідання провела конкурсна комісія з обрання голови Національного агентства з питань запобігання корупції.

«Якщо серед кандидатів знайдеться людина, яка відповідатиме всім критеріям і високим стандартам посади, її ім’я стане відоме вже 18 грудня 2019 року. Конкурс буде проведено в кілька етапів. Він включатиме попередній відбір на основі поданих документів, тестування з професійних знань і психологічний тест, і останній етап – інтерв’ю», – повідомила на своїй сторінці у «Фейсбуці» член комісії, координатор «Медійної ініціативи з прав людини» Ольга Кобилинська.

Тож чекати залишилося недовго. Але чи буде ефективним оновлене НАЗК? Це найскладніше питання, бо ж можна щопонеділка розпочинати «нове життя», але все одно повертатися до «старих звичок». Звісно, що лише час покаже, яким буде результат.

А ось один із найцікавіших моментів. Паралельно з рестартом з’явилась новина про те, що НАБУ розслідуватиме кримінальне провадження за фактом зловживання владою службовими особами Національного агентства з питань запобігання корупції та Адміністрації президента.

Так, за версією слідства, службові особи НАЗК, ймовірно, діючи за вказівками службових осіб АП, упродовж 2017 року приймали рішення про відсутність порушень за результатами проведення перевірок декларацій високопосадовців чи непроведення таких перевірок взагалі.

Судячи з усього, мова йде про скандал, який розгорівся в листопаді 2017-го. Тоді керівник департаменту НАЗК з фінансового контролю і моніторингу способу життя Ганна Соломатіна звинуватила керівництво Нацагентства в упередженості до перевірок електронних декларацій. Окрім того, Соломатіна звинуватила тодішню Адміністрацію президента в повному контролі над НАЗК. Ну і, відповідно, в примусі до фальсифікації результатів перевірок декларацій чиновників. Скандал був надто гучний, але дуже швидко про цей епізод забули. Тож тепер дуже хочеться дізнатися про результати розслідування.

Марія АНІНА

“Вечірні Вісті” 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...