Суббота , 20 Апрель 2024
Политика

Фатальна пауза: ДБР без допомоги не впорається зі справами Майдану

Ще в 2017 році Генеральна прокуратура припинила реєструвати та, відповідно, розслідувати нові кримінальні провадження. Втім, ГПУ мала ще два роки, щоб розібратися з «хвостами». В тому числі докласти максимум зусиль для того, щоб розслідувати справи Майдану. І от з 20 листопада Генпрокуратура остаточно втрачає функції слідства, і тепер ці справи перенаправлять до НАБУ та ДБР. Через це розслідування фактично буде призупинене на невизначений час.

Звісно, в самій ГПУ з цим не згодні. Так, ще 25 жовтня у відомстві заявили: «Наразі поширювана інформація про нібито зупинку розслідування проваджень щодо злочинів, вчинених у зв’язку з масовими протестами у 2013-2014 роках, є неправдивою і маніпулятивною. Ця тема повинна розглядатися в рамках закону і з повагою до родичів загиблих на Майдані та суспільства в цілому, які шостий рік не отримують відповіді на питання, які змінили їхні життя».

Та чи отримають відповіді родичі героїв Небесної сотні та самі постраждалі? Найближчим часом – ні! Так, директор Державного бюро розслідувань Роман Труба у своїй авторській колонці на «Українській правді» підтвердив той факт, що на певний час розслідування будуть призупинені. І ось чому.

«З 20 листопада усі провадження, які не завершені прокуратурою, перейдуть до інших правоохоронних органів. У тому числі до Державного бюро розслідувань.

Серед них – розслідування злочинів, пов’язаних з масовими протестами у 2013-2014 роках. Справи Майдану. П’ять тисяч томів матеріалів, які будуть передані новим слідчим. П’ять років розслідування, які потрібно відмотати назад та дослідити з самого початку.

На якийсь час це зупинить розслідування.

Проблема полягає ще в тому, що в ДБР катастрофічно не вистачає слідчих.

Закон України «Про Державне бюро розслідувань» обмежує кількість працівників, які можуть працювати в ДБР – 1500 людей по всій Україні разом зі слідчими, оперативниками та державними службовцями.

Де могли, ми максимально скоротили посади державної служби, щоб посилити слідчі та оперативні підрозділи. Але навіть при цьому навантаження на одного слідчого – понад сто проваджень», – констатував Роман Труба.

Директор ДБР нагадав, що йдеться не про дрібні крадіжки, а про розслідування злочинів високопосадовців, правоохоронців, суддів, а також військових злочинів.

Разом із тим Роман Труба відзначає, що якщо сформувати окремий підрозділ у справах Майдану лише з чинних слідчих, то це означає, що розслідування інших кримінальних проваджень також буде сповільнене.

Керівник Держбюро розслідувань вважає, що для того, щоб виправити становище, треба найближчим часом у другому читанні проголосувати зміни до Закону України «Про Державне бюро розслідувань». Відповідно до цих змін має бути скасована гранична чисельність працівників ДБР. І як результат можна буде сформувати потужні слідчі підрозділи. Окрім того, буде запроваджена спрощена конкурсна процедура для слідчих ГПУ, які розслідували справи Майдану. І їм не потрібно буде проходити всі етапи конкурсу, який триває кілька місяців. Тож вони зможуть із легкістю продовжити свою роботу в ДБР.

Але чи дійде Верховна Рада до цього питання? Адже воно нині одне з найголовніших у цій історії. Абсолютно зрозуміло, що про проблему усі знали, але відклали її у довгу шухляду.

Координатор громадської ініціативи «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук у своєму дописі у «Фейсбуці» нагадує, що громадськість пропонувала конкретні рішення проблеми, але вони були проігноровані:

«Коли я чую слова «справа честі» з вуст наших посадовців, мене починає тіпати. Бо часто це означає тільки те, що на річниці трагічних подій будуть пафосні промови. А до цього – жодних реальних кроків… 20 листопада справи Майдану відповідно до закону мають передати в ДБР. Це п’ять тисяч томів, на хвилиночку! Новим слідчим доведеться витратити мінімум півроку тільки на ознайомлення.

Але це півбіди. Справа в тому, що передавати їх немає куди, бо відповідне управління в ДБР не створене. Більше того, передавати їх немає кому, бо катастрофічно не вистачає слідчих…

Ця проблема стала відомою далеко не сьогодні. Потерпілі, рідні загиблих, їхні адвокати та правозахисники намагались привернути до неї увагу влади вже близько двох років.

На річницю розстрілів цього року ми проводили круглий стіл у парламенті та пропонували конкретні рішення як правильно організувати передачу справ Майдану від Генпрокуратури до ДБР. Усі вони були проігноровані.

Тепер нам загрожує повний розвал розслідування по Майдану. Бо передавати справи немає куди, немає кому і вже скоро не буде що передавати…»

За словами Олександри Матвійчук, потрібні швидкі та скоординовані дії органів влади, щоб виправити цю ситуацію. А для цього також потрібно привернути увагу Офісу президента.

Тож сподіваємося, що бюрократичні перепони будуть вирішені. Бо ж чекати вже справді немає часу. А ще цікаво, як йдуть справи з економічними злочинами оточення Януковича, які мають бути передані до НАБУ? Тут взагалі повна тиша…

Втім, як виявилося, і це ще не все. Минулого тижня стало відомо, що ГПУ розпочала службове розслідування за фактом можливої втрати матеріалів кримінального провадження щодо розслідування вбивств, скоєних 18-20 лютого 2014 року. І це вже дуже цікаво. То що ж буде далі?

Так, вже розпочинається інвентаризація матеріалів справ Майдану. Тож у майбутньому на нас знову можуть чекати несподіванки?

Вікторія МАРСОВА 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...