Пятница , 29 Март 2024
Политика

«Батьківщина» підтримала законопроєкт №2045-1, що надає статус та соціальні гарантії добровольцям-захисникам України

«Батьківщина» підтримала законопроєкт №2045-1, що надає статус та соціальні гарантії добровольцям-захисникам України.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції» був підтриманий у першому читання 323 парламентарями. Також Верховна Рада 318 голосами вирішила, що документ будуть доопрацьовувати до другого читання за скороченою процедурою.

Народний депутат від фракції “Батьківщина” Валентин Наливайченко, виступаючи з трибуни парламенту, зазначив: «Сьогодні час сказати слово на захист українських добровольців, підтримати кожного, хто захищає країну. Ті, хто захистили нас, мають бути сьогодні захищені нами. Завдання депутата – захистити захисника… Нас тут – 416 депутатів. Я думаю, що можемо та маємо вдвічі більше зробити для них, підтримавши добровольчий рух в Україні. Кожен має стати видимим, шанованим в нашій державі».

Як зауважив зі свого боку народний депутат від «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, законопроект визнає добровольців й впроваджує механізм, відповідно до якого людям, які захистили український кордон у 2014 році та на початку 2015-го, надається статус учасників бойових дій.

«В залі тривали суперечки: хто автор цього законопроєкту. Тому мушу повідомити, що його писали добровольці та волонтери, які впродовж останніх п’яти років очікували надання статусу учасників АТО. Саме на їхні плечі на початку російсько-української війни лягла відповідальність за мир та  підтримку морального духу військовиків», – наголосив він.

Як зазначено в пояснювальній записці, проєктом запропоновано доповнити Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», додавши до переліку учасників бойових дій осіб, які добровільно захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і безпосередньо виконували бойові завдання антитерористичної операції в районах її проведення не менше ніж 30 календарних днів, у взаємодії із ЗСУ, МВС України, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Крім того, законопроєктом також пропонується поширити відповідні державні соціальні пільги та гарантії на цих осіб та членів їх сімей.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...