Четверг , 28 Март 2024
Политика

Руслан Бортник: Усі ці перевірки на поліграфі — відволікання уваги і створення видимості боротьби з корупцією

Директор Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник  прокоментував  «ВВ» корупційний скандал з 11 «слугами народу»:

«Поліграф використовують лише в 60 країнах світу, в інших державах його застосування або не регламентоване, або детектор брехні заборонений у принципі. Водночас у жодній країні результати перевірки на поліграфі не розглядають як стовідсотковий вагомий доказ. Існує багато наукових досліджень, які доводять, що при перевірках припускаються великої кількості помилок – від 5 до 28% (різні дослідження дають різні цифри). Тож те, що ми спостерігали, – це просто політичне шоу. Та й, можливо, краще було би пропускати через поліграф нинішніх депутатів ще тоді, коли вони були кандидатами? Зараз же у президента, у влади загалом є інші реальні механізми, за допомогою яких можна боротися з корупцією.

Я вважаю, що на наступний день після того як спалахнув скандал, генеральний прокурор повинен був звернутися до ВР за дозволом на зняття недоторканності з депутатів фінансового комітету, яких саме й підозрюють. Тоді НАБУ та САП могли би мати доступ до їхньої переписки, якщо треба – провести обшуки… Та зараз ці дії неможливі.

Тобто комунікація має відбуватися саме між парламентарями та правоохоронними антикорупційними структурами. А усі ці перевірки на поліграфі – відволікання уваги і створення видимості боротьби з корупцією.

Але поступово «слуги народу» набирають токсичності: тут вам і кнопкодавство, і випадок із депутатом Медяником, і скандал у фінансовому комітеті… Президент спробував перехопити інформаційну ініціативу, відправивши всіх на поліграф, бо ситуація впливала на його рейтинг. Та ця реакція була хибною.

Але дехто з депутатів таки пішов перевірятися. Ми бачили, як все це, м’яко кажучи, дивно відбувалося. Дивакуваті питання, різні поліграфи, та найголовніше, що це не матиме жодної юридичної сили. Для того, щоб використати результати проходження детектору брехні в суді, треба дозвіл слідчого у справі! Тож питання корупції просто забалакали. Гадаю, продовження ця історія не матиме. Хоча всі все розуміють…

До речі, говорили про суму хабара в 30 тисяч доларів, і дехто дивувався, мовляв, це дуже небагато як для нардепів. Та насправді вона реальна. Парламентарі здрібніли.

Чи не захоче правляча фракція в принципі ввести практику перевірки депутатів на детекторі брехні? Зараз до цієї теми є інтерес, прикута увага. Та з часом вона почне дратувати українців, лишень вони зрозуміють, що ніякого покарання та посадок не буде і що все це було тільки шоу».

«Вечірні Вісті»

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...