Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Микола Спірідонов: Найголовніше питання — в якому вигляді законопроект про столицю буде проголосований у другому читанні?

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спірідонов в коментарі «ВВ» зазначив, що оскільки у парламенті у нас існує монобільшість, то з великою вірогідністю закон про столицю авторства Олександра Ткаченка та групи депутатів від «Слуги народу» буде проголосований.

«У цьому законі є позитивні моменти. Наприклад, відновлення районних рад. Їхню ліквідацію вважаю за дикість, бо у районів незаконно забрали право на самоуправління. Але є й чимало негативу. Зокрема, глава КМДА, на мою думку, матиме гіперповноваження (йому дістанеться до 80%, меру – решта 20%).

Мені в принципі не подобається ідея розподілу влади. Дійсно виходить, що управитель, якого призначають згори, матиме набагато більше впливу, аніж законно обраний киянами міський голова. Виникає запитання: для чого тоді в принципі вибори? Тож двовладдя треба прибирати, а управляти містом повинен мер. От тільки для влади нині посада глави КМДА – це такий собі запобіжник від випадковостей на виборах.

Ще виходить колізія з кількістю депутатів. Парламентарі пропонують зменшити кількість мандатів у Київраді зі 120 до 80. Але це не корелюється з нормами українського законодавства, яке визначає, що якщо населення міста складає більше двох мільйонів, то повинно бути 120 депутатів у міській раді.

А ще ця зміна табличок. Маю на увазі появу магістрату та ратуш. Та це все аби відвернути увагу. От перейменували Адміністрацію президента на Офіс президента. Генпрокуратура стане Офісом генпрокурора. А що міняється? Майже нічого. Нам має бути цікавий функціонал, а не назви.

Та все ж найголовніше питання – в якому вигляді законопроект буде проголосований у другому читанні?

Нещодавно багато говорили про можливість дочасних виборів у столиці. Спочатку їх хотіли проводити в грудні, потім говорили про квітень, а зараз, здається, вирішили не поспішати і дочекатися осені наступного року.

З одного боку, справді не хочеться двічі проводити вибори – дочасні і потім чергові. До того ж новий склад Центральної виборчої комісії тільки-но сформували. А ще все ж треба проголосувати закон про столицю і зробити так, щоб він корелювався з іншими законодавчими актами. Тобто вони фізично не встигають.

Втім, є один беззаперечний аргумент для проведення дочасного волевиявлення: рейтинг «Слуги народу» падатиме. Тож чим більше минає часу, тим більша вірогідність того, що Віталій Кличко залишиться на посаді», – завершив політолог.

 

«Вечірні Вісті»

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...