Пятница , 29 Март 2024
Политика

Сергій Власенко про закон щодо викривачів корупції: Це повний абсурд

«Батьківщина» не підтримала проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції.

Про це заявив у кулуарах Верховної Ради заступник Голови партії Сергій Власенко.

«Це закон не про викривачів – це закон про стукачів у найгіршому розумінні цього слова. Головне – узаконюються анонімні повідомлення. Тобто в нас сьогодні будуть відкривати кримінальні справи і проводити перевірки за «анонімками». Привіт, 1937 рік! До цього ж, вони дають право викривачам надалі не свідчити на процесі. Це абсурд повний!» – обурився народний депутат.

На переконання Сергія Власенка, ухвалений парламентською більшістю законопроєкт №1010 не має нічого спільного із законодавством про викривачів, яке є в європейських країнах.

«У чому різниця між викривачами і тими, кого ми за радянських часів називали «стукачами»? Викривач – це людина, яка знаходиться в середині системи або в міністерстві, у відомстві або на держпідприємстві, або в правоохоронному органі. І ця людина має достеменні докази того, що відбувається корупція. Це викривач в європейському розумінні, який має отримати захист, спеціальний процесуальний статус тощо», – пояснив політик.

Натомість, як звернув увагу парламентар, за ухваленим документом, викривач – це будь-хто: «Це будь-яка людина, яка йде вулицею, бачить гарний будинок і говорить: цей будинок належить корупціонеру, перевірите його».

Народний депутат від «Батьківщини» також жорстко розкритикував положення закону, у якому невластиві повноваження передаються НАЗК. Це, зокрема, участь в кримінальних провадженнях на боці викривача, ініціація кримінального провадження, забезпечення охорони викривача.

«У нас є правоохоронний орган, який є учасником кримінального провадження, який здійснює досудове розслідування у справах про корупцію. Це Національне антикорупційне бюро. І цей орган має весь інструментарій, включаючи силові підрозділи, які могли б забезпечувати безпеку викривачів, їхню охорону. Натомість ці та інші функції частково передають НАЗК, не забираючи їх у НАБУ. Тобто ми створюємо ще один орган, який матиме низку функцій, які є подібними до правоохоронних», – деталізував він.

На жаль, 50 поправок, які подав Сергій Власенко, не було враховано у другому читанні.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...