Четверг , 28 Март 2024
Политика

Олександра Кужель: Чому Ретт Батлер був правий, або Як парламент дав добро на руйнування України

Герой роману Марґарет Мітчелл «Звіяні вітром» Ретт Батлер влучно сказав, що більшість людей чомусь ніяк не можуть зрозуміти, що на руйнуванні цивілізації можна заробити не менше грошей, ніж на її створенні. Наша влада, на жаль, доводить, що належить до руйнівної більшості. Минулого тижня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №1054-1. Документом було відмінено перелік держпідприємств, що не підлягають приватизації. Знехтувавши цивілізаційним шляхом, влада дала старт великому розпродажу майна, який врешті-решт перетвориться на звичайний грабунок українського народу.

Пройшло не так багато часу з моменту великої приватизації, яку було здійснено в дев’яностих роках. Результати сумні та очевидні – повна монополізація цілих галузей, економіка, в якій статки трьох найбагатших українців перевищують 6% ВВП, а 60% громадян перебувають за межею бідності.

Одним із головних факторів фактичного провалу приватизації зразка дев’яностих називають відсутність необхідних інфраструктурних та макроекономічних передумов при запуску процесу роздержавлення власності. В країні, говорять експерти, не було фондового ринку. Нагадаю, минулого року Голова національної комісії з цінних паперів та фондового ринку заявив, що 90% цінних паперів – це сміття. Так де фондовий ринок, що є супутником успішності?

Другою причиною сором’язливі експерти-економісти вказують недостатнє правове забезпечення права власності. А хіба щось змінилось у державі? У нас зміцніло право захисту власності? З’явились справедливі суди, непідкупні судді і чесні правоохоронці?

Третя причина – відсутність стабілізації в економіці. О, так. У знекровленій п’ятьма роками війни Україні, що втратила велику частину своєї території, в умовах щомісячного спаду виробництва, масової міграції працездатного населення, останнього місця за рівнем життя і першого за рівнем корупції про «стабілізацію» можуть розповідати лише кабмінівські слайди.

Зараз ми всі вже маємо багато досвіду, що спростовує поширену мантру щодо того, ніби держава – поганий власник, а от приватна особа – власник ефективний. Озирніться навкруги – і ви побачите сотні, тисячі прикладів того, як «ефективні» приватні власники знищили виробництва на приватизованих об’єктах, вирізали на металобрухт обладнання, викинули сотні тисяч працівників на вулицю, а на місці заводів та фабрик, що складали основу промислового потенціалу України, у кращому разі збудували торговельно-розважальні центри та супермаркети, а у найгіршому – залишили руїни, порослі бур’яном.

Тільки в моєму рідному Запоріжжі нові «ефективні власники» роками знищували алюмінієвий комбінат в інтересах закордонних конкурентів, а колишній флагман української промисловості титаново-магнієвий комбінат, який доведений до межі банкрутства «ефективним власником»-олігархом, держава безуспішно намагається повернути у власність українського народу. Ледь-ледь врятували від повного занепаду автокрановий завод у Дрогобичі, вирвавши його з рук теж «суперефективного» приватного господаря. А скільки підприємств оборонного комплексу пустили «під ніж» після приватизації?

Я завжди виступала за прискорення так званої малої приватизації, завдяки якій з’явився малий та середній бізнес, підприємництво та приватна ініціатива. Але я категорично проти економічної колонізації, яка стане неминучим наслідком планів уряду вчинити розпродаж великих, потужних підприємств. Підприємств, що мають стратегічне значення та великий економічний потенціал.

Тому перш ніж визнавати таким, що втратив чинність, Закон України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», й виставляти на продаж флагман світової космічної галузі КБ «Південне», що забезпечує надходження в Україну контрактів щонайменше на 10 млрд доларів, «Нафтогаз», Південний машинобудівний завод, «Укрхімтрансаміак» (3 млрд доходів до бюджету), морські порти, залізницю, лісгоспи та лісоволодіння, гідроелектростанції та ТЕС, «Укренерго» та «Енергоатом», Кабмін був би зобов’язаний зробити ряд цивілізаційних кроків.

У першу чергу призначити на керівництво державних підприємств та компаній досвідчених фахівців за принципом оцінки ключових показників ефективності  їхньої діяльності, а не за принципом дружніх зв’язків, особистої відданості або рекомендацій партнерів, та здійснювати щоквартальний аудит їхньої роботи.

Також уряд повинен був надати суспільству Стратегічний план організації управління державною власністю, що містить приватизацію, підвищення якості управління державними активами без передачі їх у приватну власність та націоналізацію економічно значимих активів, стратегічних активів, що неефективно використовуються недержавними власниками.

Крім цього Кабмін мав сформулювати мету і задачі приватизації, а також надати план використання коштів, отриманих від продажу активів, який має переконати громадян, які є власниками цих активів, у тому, що гроші не підуть на офшорні рахунки високопосадовців, а будуть спрямовані на підвищення добробуту українців та створення нових робочих місць.

Безперечно, потрібно було оприлюднити інвестиційні зобов’язання, які будуть накладені на покупців, зокрема у питаннях збереження виробництва та кількості нових робочих місць, створених додатково до вже існуючих, соціальних гарантій працівникам, а також оголосити суму очікуваних податкових надходжень від працюючих підприємств.

Також уряд повинен був представити план заходів, спрямованих на демонополізацію та забезпечення чесної конкуренції і визначити чіткий перелік об’єктів, які не будуть приватизовані за жодних умов.

Саме на таких цивілізаційних заходах наполягала «Батьківщина». Але нова більшість воліє якомога швидше розпочати розпродаж майна, що належить українському народові, не розуміючи чи не бажаючи усвідомити, що велика приватизація в їхньому виконанні перетвориться на звичайний грабунок.

Олександра КУЖЕЛЬ,
народний депутат України II, VII та VIII скликань, заслужений економіст України

Вечірні Вісті

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.