Пятница , 29 Март 2024
Политика

Розпродаж землі загрожує незалежності України, – Юлія Тимошенко

Запропонований урядом законопроєкт про відкриття ринку землі несе небезпеку втрати суверенітету України, адже землю у прикордонних областях зможуть скуповувати особи з подвійним громадянством.

Таку думку висловила  Юлія Тимошенко під час круглого столу в Києві, де обговорювалась  аналітична доповідь «Ринок землі: існуючі загрози для України та необхідні запобіжники».

«Перше, що буде робити країна-агресор і країни, які мають територіальні претензії до України, – вони будуть активніше видавати паспорти і забезпечать фінансовим ресурсом купівлю земельних паїв у прикордонних регіонах! 6-7 людей можуть скупити землю в області. А якщо взяти ще афілійованих до них осіб, то виходить, що 2-3 феодали купують землю – і у них вся область в руках», – застерігає Голова партії.

З такою думкою погоджуються і аналітики GROWFORD Institute, які також взяли участь в круглому столі.

Вони переконані, що поспішне відкриття ринку землі та можливість її придбання в руки іноземцям, що передбачено в урядовому законопроєкті №2178, становить загрозу національній безпеці України.

Директор GROWFORD Institute Тетяна Унковська звернула увагу на те, що у світі земля стала фінансовим активом, а величезні спекуляції великих землевласників вже стали фактором загострення продовольчої кризи. Тому віддавати 72 % землі в руки світових монстрів – це величезний удар по країні та її майбутньому, сказала вона.

«Держави, які контролюватимуть найбільші площі родючих земель, будуть геополітичними гравцями на ринку продовольства. З огляду на загрозливі глобальні процеси продовольча безпека і збереження Україною власності на землю є питанням національної безпеки», – переконані аналітики GROWFORD Institute.

Зі свого боку Тетяна Унковська застерігає: «Якщо, не дай Боже, цей закон буде прийнято. За місяць землю скуплять великі  інвестори.  Тоді вже жодні піар-ходи  нашого уряду не допоможуть країні. Це дуже небезпечна загроза».

Саме тому «Батьківщина» пропонує наразі зосередитися на оренді землі, допоки в Україні не буде створено 1,5 млн фермерських господарств. Треба також провести негайний аудит всіх земель та обрати аграрний, а не монопольний уклад країни.

Окрім того, наголосила Юлія Тимошенко, долю української землі має вирішувати народ на референдумі: «Ми що, землю продамо, не спитавши в народу? А прийдешні покоління? Тому має бути референдум за народною ініціативою з земельного питання».

 

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...