Четверг , 28 Март 2024
Политика

Від Києва до Харкова, Одеси та Дніпра?

Пристрасті в столиці вирують вже кілька місяців. Чого варта тільки історія зі звільненням Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації… Багато хто задається питанням, а чи варто в принципі розділяти посади та відповідно владу в столиці? Та тут ми невільні: це незабаром визначать самі парламентарі. Нині ж на порядку денному позачергові вибори в Києві. Їх вже не оминути, що б там не проголосувала Рада.

Так, 19 вересня столичний мер Віталій Кличко заявив: «Друзі! Сьогодні я звернувся до Верховної Ради щодо розпуску Київради VIII скликання. Бо переконаний, коли депутати не виконують своїх зобов’язань перед людьми, які їх обрали, – їм немає чого робити в Київраді!

Нагадаю, тиждень тому Київрада не змогла розпочати чергову сесію – не було кворуму. Я зібрав лідерів фракцій на консультації. Всі заявили про готовність провести сесію заради розв’язання гострих питань для міста. А їх чимало – це і соціальні виплати, і зарплати транспортникам, надбавки освітянам, і підготовка до опалювального сезону, і бюджет столиці на наступний рік.

Але сьогодні кворуму знову не зібрали. З багатьма депутатами, я знаю, «попрацювали» ззовні, аби вони не ходили на засідання. Бо все робиться для дестабілізації ситуації в столиці, для створення хаосу. В результаті ж страждатимуть кияни!»

Столичний голова, відчуваючи імпульси, які надходять з Офісу президента, прекрасно розуміє, що дочасних виборів не уникнути. Тож сам вирішив зробити перший хід. Тепер ВР повинна розглянути звернення мера. 

Сам Кличко вже заявив про те, що йтиме на вибори разом із оновленою політичною силою. А от хто представлятиме «Слугу народу», ще невідомо. В ЗМІ називали прізвища нардепів Олександра Ткаченка та Андрія Холодова. Обидва вони причетні до створення закону про столицю, тож, певно, що обидва мають свій інтерес.

А ще глава Офісу президента Андрій Богдан в інтерв’ю ВВС заявив, що не виключає можливості участі у виборах мера Києва. Богдан зазначив, що наразі в ОП вибудовують алгоритм дій для проведення виборів у Києві.

«Найменша проблема у цьому всьому – це кандидати. Кандидатур багато. Може, я навіть піду», – сказав він.

Окрім того, Богдан вважає, що «свою функцію він майже виконав» і хоче зайнятись «чимось серйозним».

Ще ЗМІ сватають у кандидати Сергія Притулу та Борислава Березу. Втім, зрозуміло, що бажаючих взяти участь у цих перегонах буде чимало. Нагадаємо, що в 2015 році за посаду мера Києва змагалось 29 кандидатів! Тож зможемо побачити багато старих та нових прізвищ і, може, навіть більше, аніж три десятки!

Окрім того, не варто забувати й про битву за саму Київраду… Сюди напевне захочуть пройти й ті політики, які пролетіли на парламентських виборах. Але це буде тільки перший бій…

Не так давно в ЗМІ з’явилась інформація, що в Офісі президента хотіли б проведення дочасних виборів не тільки в Києві, а й в Дніпрі, Одесі та Харкові. І це не дивно, адже через рік взяти їх буде дуже важко. Це надто непрості міста-мільйонники… Тож після Києва приготуватися й іншим!

 Микола БИКОВ 

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...