Вторник , 19 Март 2024
Политика

Руслан Бортник: Демократія — це не тільки влада більшості, це і повага до прав меншості

Мотивація президента, який запропонував проголосувати за закон про імпічмент, зрозуміла. Він виконує свою передвиборчу обіцянку і відповідно підвищує власний рейтинг. Про це в коментарі «ВВ» зазначив директор Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

«Що стосується документа по суті. Всі очікували, що процедура імпічменту буде кристалізована та відшліфована. Та новий закон її тільки ускладнив. Зверну увагу на два моменти. Так от, тепер замість трьох буде чотири голосування. Спочатку треба зібрати 226 підписів для подання (це нове), а вже потім відбуваються три голосування, під час яких треба набрати 226, 300 і 338 голосів. Зайвий бар’єр неконституційний.

Другий момент…Саму процедуру штучно розбалансували: в справу введені спеціальні слідчі, прокурори і захисники. Але їх повноваження в законі не розписані. Тож на практиці їх дії можна буде оскаржувати.

Окрім того, тема з голосуванням закону про імпічмент затьмарила собою дві інші важливі речі. Перша – закон про тимчасові слідчі комісії, який Володимир Зеленський досі не підписав, чим порушив закон. Друге – не вирішене питання зняття імунітету з президента. Тобто це на практиці дало б можливість притягнути до відповідальності главу держави ще до моменту завершення процедури імпічменту, яка до всього не є реалістичною сьогодні.

Також важливо, що під час голосування був порушений Регламент Верховної Ради. У ньому зазначено, що якщо є зауваження у експертного відділу чи хоча б одного нардепа, то перед другим читанням треба робити паузу для внесення правок. Це обов’язково! Демократія – це не тільки влада більшості, це і повага до прав меншості.

Що стосується в принципі глобальних змін до Регламенту, які пропонує «Слуга народу». Я не підтримую ідею скоротити усі процедури та обмежити доступ до них аналітичних центрів та громадянського суспільства. У демократичних країнах процедури вигадали не просто так. Вони дають можливість якісніше виписувати законопроекти. Процедури регламенту – це бар’єр від узурпації. Та й узагалі нам сьогодні треба не змагання принтерів-ксероксів у ВР, а дуже вдумлива та професійна робота», – завершив політолог.

«Вечірні Вісті»

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.