Пятница , 29 Март 2024
Политика

Олег Постернак: Президент наполегливо намагається тримати реноме дійсно успішного реформатора

Концентрація влади в одних руках – це шанс чи ризик? Поки мало хто з тих, хто отримував демократичним шляхом таку колосальну владу, достойно нею скористався. Та подивимося. Я б хотів, щоб президент пройшов це випробування», – про це в коментарі «ВВ» зазначив  кандидат історичних наук, політтехнолог, керівник «Центру політичної розвідки» Олег Постернак.

«За словами експерта, шалений темп роботи ВР не характерний для українського політикуму. Тож чому парламент нині так поспішає? Це демонстрація ефективності: президент наполегливо намагається тримати реноме дійсно успішного реформатора й хоче показати, що він виконує свою передвиборчу програму. Але ж у поспіху важливо враховувати всі ризики. Бо, наприклад, питання з відкриттям ринку сільськогосподарської землі може стати великим ударом по економіці України.

До речі, ось ще одна фішка: Зеленський вніс законопроекти, які передбачають зміни до Конституції не пакетом, як можна було, а окремо. Тож маємо сім окремих документів. Це зроблено для того, щоб показати скрупульозність та масштабність роботи. Але такий підхід у той же час змушує сумніватися в правовій спроможності законопроектів.

Деякі з цих ініціатив драматизують. Зокрема, законопроект, який передбачає, що глав НАБУ та ДБР призначатиме президент. Я б не став цього робити. Зеленський просто виправляє помилки колишньої влади.

Ініціатива по зменшенню кількості парламентарів – розумна. Це подобається народу і неодмінно буде оцінено. А от прописувати в тексті Основного Закону перехід на пропорційну виборчу систему я б не став. Насправді такі речі мають регулювати закони. А ось ще одне: зазначений перехід до пропорційної виборчої системи, та не написано, що діятимуть відкриті партійні списки. І це якраз говорить про те, що вводити систему відкритих списків ніхто не буде. Так, обіцяти можна багато чого. А потім на практиці виписати таку складну і заплутану систему, яка точно не передбачатиме відкритих списків.

Ще одна хороша ініціатива стосується дострокового припинення повноважень нардепів за прогули чи кнопкодавство. І варто зазначити, що деякі депутати вже занепокоїлись. Вони звикли працювати в лайт-режимі. Але ж депутат повинен знаходитись на робочому місці, повинен  голосувати, ходити на комітети, зустрічатися з виборцями, й бути всіляко активним. Він за це одержує державні кошти. Тому якщо іншої можливості навести порядок немає, то давайте прописувати це як норму про позбавлення мандату в Конституції.

Законодавча ініціатива народу – дуже корисна річ, яка б дозволила прочинити двері для активної частини українського суспільства, яка хоче реалізувати себе на теренах законотворчості. Але в перспективі треба конкретизувати ініціативу, прийнявши законопроект про народовладдя і закон про референдум. Хоча останнього в списку реформ Зеленського поки що немає», – завершує експерт.

 

«Вечірні Вісті»

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...