Суббота , 20 Апрель 2024
Политика

Вадим Івченко: Що потрібно зробити для капіталізації аграрних угідь

“Батьківщина” пропонує своє бачення та ряд кроків щодо капіталізації аграрних угідь, де головним об’єктом має стати саме людина, а не тонна чи гектар.

Про це на своїй сторінці в “Фейсбуці” написав народний депутат від фракції “Батьківщина” Вадим Івченко. 

1. Негайна передача всіх сільськогосподарських земель сільським територіальним громадам, де буде справжня, а не бутафорна децентралізація. Мільйони гектарів отримають надійного контролера і розпорядника найбільшого ресурсу.
2. Громади повинні невідкладно інвентаризувати отримане багатство: вони мають знати хто обробляє землю, якими культурами займається, кому платить податки, на яких умовах господарює і т. д. Мета – вивести у прозору площину кожний оброблений гектар і кожного суб’єкта господарювання. Всі повинні бути в рівних умовах!
3. Держава має провести повну інвентаризацію земель: лише після цього на конкурентних засадах передати в оренду на тривалий термін вільних угідь, або продовжити оренду ефективним діючим господарям. Суспільна вигода очевидна – орендар платить податки, які йдуть громаді на соціальний розвиток (а це десятки мільярдів гривень, яких вони ніколи не бачили!), орендарі спокійно планують своє майбутнє на тривалий термін, земля у власності держави в особі місцевої громади.
4. Визначити головний елемент можливого ринку землі: “Максимальне сприяння створенню невеликих сімейних ферм!”.
5. Терміново створити державний селянський банк для кредитування фермерства під 2-3% річних (замість корупційних мільярдних дотацій латифундистам), підтримки неминучої в цих умовах кооперації, переробки, заохочення експорту, пільгового страхування, лізингу, малої механізації тощо.
Це, на наш погляд, по справжньому системний державницький підхід до проблеми, яка охоплює в комплексі всі питання, де в основі не торгівля землею, не гектари, тонни, прибутки, а людина, як найбільша цінність, за якою йдуть гроші, показники і, безумовно, доглянута земля.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...