Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

Олег Постернак: Зміни в країні не можна проводити без корекції соціальної політики

Кандидат історичних наук, політтехнолог, керівник «Центру політичної розвідки» Олег Постернак в коментарі «ВВ» зазначив, що формування монобільшості – шанс для оперативного прийняття рішень як в самому парламенті, так і в уряді та Офісі президента. Втім, завжди існує загроза керованості ВР ззовні.

«На найближчі півроку у монобільшості буде декілька ключових задач. Думаю, що буде змінена концепція медичної реформи, «Слуга народу» буде виступати за плавний перехід до страхової медицини. Також мова йтиме про зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Це вимога західних інвесторів, а новий уряд дуже чутливо ставитиметься до зовнішнього впливу, тож, на жаль, «земельну реформу» продавлять. Також буде здійснена реформа парламенту, запроваджено покарання за прогули та кнопкодавство…

А ще актуальна тема зняття недоторканності з нардепів. Та тут потрібно мати 300 голосів, тож владі треба буде домовлятися з іншими парламентськими фракціями.

Можливо, буде проведена корекція законодавства про освіту, а також будуть внесені зміни у Виборчий кодекс.

Важливий і бюджетний процес. До речі, є один вагомий плюс нині: нові обличчя не знають старих практик вибивання субвенцій.

Але якщо дивитися глобально, то зміни в країні не можна проводити без корекції соціальної політики. Це те, про що говорить Юлія Тимошенко та «Батьківщина». Нині актуальним залишається питання підвищення пенсій, зміна пенсійної системи загалом, питання зниження тарифів на газ… Та монобільшість наразі ще не має уявлення, як усе це вирішувати», – пояснює Олег Постернак. 

За словами експерта, така шалена концентрація влади може закрутити голову президенту. Але треба робити ставку на те, що Зеленський більш моральний, аніж колишні глави держави. Тож він впорається. Однак це не вийде у частини його команди, вихованої в дусі старих часів.

«Ці люди намагаються впливати на нього, проте сподіваюсь, що у Зеленського не забракне інстинкту самозбереження. Викликів у нього загалом буде багато. Та президенту треба мати альтернативні джерела інформації, різносторонніх радників і покладатися на більш колегіальну практику прийняття рішень, а ще зустрічатися з лідерами інших фракцій. Це стане запобіжником від неоднозначних вчинків», – говорить політтехнолог.

Олег Постернак прогнозує, що до «Слуги народу» в парламенті може пристати до третини обраних самовисуванців. А от традиційного «тушкування» може не бути. Новообрані депутати навряд чи ризикуватимуть своїм політичним майбутнім.

Також, за словами експерта, в Україні не буде дострокових місцевих виборів: «У відповідності зі статтею 141 Конституції термін повноважень органів місцевого самоврядування складає п’ять років. Тож якщо вони будуть призначені, то Конституційний суд їх просто відмінить. Волевиявлення може відбутися тільки восени 2020 року.

До того ж треба зважати і на ОТГ. Нагадаю, що 30 червня відбулася чергова хвиля виборів до об’єднаних територіальних громад. І їм що, знову переобиратися за кілька місяців?

Насправді є декілька законодавчих норм, які виключають можливість проведення дочасних місцевих виборів. Втім, не виключено, що вони можуть відбутися в Києві у зв’язку з можливою відставкою Кличка», – завершує експерт.

«Вечірні Вісті»

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".