Четверг , 18 Апрель 2024
Политика

Юлія Тимошенко: «Нині українці сповнені надій, і ми не маємо права їх підвести»

Минулого тижня команда партії «Батьківщина презентувала стратегічний план під назвою «Треба діяти!». На відміну від глобального та всеосяжного «Нового курсу» в цьому плані визначені першочергові дії, які дійсно можна впровадити в життя за лічені тижні чи місяці. Це така собі «швидка допомога» Україні. Разом із тим визначені й ресурси, на які можна покладатися.

«Золота десятка» ресурсів України

«Сьогодні вважається, що нові обличчя зможуть змінити все… Та ми єдина країна у світі, яка сповідує таку парадигму. Насправді ж об’єднавши новизну та досвід, нові обличчя та професіоналів, об’єднавши весь інтелект країни, згуртувавши всіх порядних людей, треба забити гол бідності, безпорадності та хаосу в управлінні державою… І я думаю, що всі разом ми цей гол заб’ємо…. Нині українці сповнені надій, і ми не маємо права їх підвести. У 2019 році перед нами знову відкривається вікно можливостей. І цей шанс потрібно використати на всі сто відсотків. Та після повного перезавантаження влади треба чітко знати, як діяти», – про це говорить лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

За словами політика, перш за все треба розуміти, на які ресурси може спиратися держава. А вже потім ставити першочергові соціально-економічні завдання. Тож ось вона, золота десятка ресурсів України.

Перший ресурс – перехід від сировинної економіки до економіки інноваційного розвитку. «Естонія у своєму ВВП має майже 70% інноваційної компоненти. Україна на свій сором – лише 3%. ВВП Естонії на душу населення в 7,5 раза більший, аніж в Україні. І це маленька Естонія, яка майже не має ніяких ресурсів», – наводить приклад Юлія Тимошенко.

Також вона відзначила, що якщо країна почне втілювати «Новий курс», то з’явиться можливість наблизитися до показників невеликої прибалтійської країни.

Другий ресурс – відновлення роботи промислових підприємств України. «Назву лише дві цифри. У 1990 році ВВП в номінальному виразі складав 293 млрд доларів, зараз маємо трохи більше 130 млрд. Тож необхідно проаналізувати роботу кожного підприємства і завдяки всеохоплюючій модернізації дати результат. Тоді ми зможемо вдвічі підняти ВВП», – констатує лідер партії.  

Третій ресурс – наші надра. Україна належить до четвірки європейських країн, які мають найбагатші поклади корисних копалин. За словами Тимошенко, через корупцію, невігластво та відсутність стратегії ми їх не розробляємо належним та ефективним чином. Але за розумного використання можемо мати 415 млрд доларів.

Четвертий ресурс – нафта і газ. Україна насправді має багаті поклади нафти та газу. Натомість країна залишається енергетично залежною від РФ, яка проти нас веде війну.

«І хто б вам що не казав, ми споживаємо під час війни і нафту, і нафтопродукти та газ російського походження. Тож виходить, що війна дійсно гібридна. Однією рукою воюємо, а другою підтримуємо економіку РФ. Та насправді за правильної системи роботи з нашими надрами ми можемо на 100% забезпечити себе нафтою та газом власного видобутку. Газу в нас вистачить на 50 років, нафти – на 70 років», – говорить політик.

За словами лідера «Батьківщини», за правильної організації ми можемо стати енергетично незалежними усього через 3-5 років.

П’ятий ресурс – чорноземи. Тимошенко нагадує, що Україна має 33% світових запасів чорноземів. За її словами, на нашому національному багатстві можна заробляти великі гроші. План простий: усю сировину, яку вирощує Україна, переробляти на готову продукцію. Саме тоді на експорті ми могли б заробити не 18 млрд доларів, як зараз, а 180 млрд доларів.

Також Тимошенко додала, що її команда нікому не дозволить запровадити дикий ринок земель сільськогосподарського призначення.

 

Шостий ресурс – транспортні можливості. «Ми маємо чотири з десяти європейських транспортних коридорів, які проходять через Україну. Але ми не є учасниками «Шовкового шляху», не беремо участі в жодних глобальних інвестиційних європейських проектах. Ми просто знаходимося на узбіччі… Водночас маємо тринадцять прекрасних портів, розгалужену систему «Укрзалізниці», річковий транспорт, яким не користуємося. Ми маємо все, але не маємо нічого. Та насправді розвиваючи цю сферу, можемо отримати на рік додатково до ВВП 30 млрд доларів», – наводить цифри голова партії.

 

Сьомий ресурс – газотранспортна система. ГТС сьогодні нам приносить 3 млрд доларів щорічно. Завантажена вона лише на половину наших можливостей. Насправді ж за оптимізації та модернізації її роботи можна отримувати до 6 млрд доларів на рік.

Тимошенко додала, що її команда не дозволить нікому відібрати національне багатство в українців.

Восьмий ресурс – авіація. Україна входить у топ-10 країн, які мають повний цикл виробництва літаків. Були часи, коли в Україні будували 270 літаків на рік. З 2014 року – жодного. Якщо ми зараз вкладемо у цю галузь кошти, то можемо як мінімум поновити виробництво 50-70 літаків АН-148 та АН-178 і отримати додатково до ВВП на рік 3,5 млрд доларів.

А ще нам треба не забувати, що Україна має один з найкращих вантажних літаків у світі – «Мрію». Його потенціал також нереалізований.

«Тож галузь потрібно піднімати, наповнювати фінансами. Україна знову розправить крила», – констатувала Тимошенко.

Дев’ятий ресурс – ракетно-космічна галузь . «Ось ще цікава цифра: Україна входить у топ-5 країн, які мають повний цикл виробництва у цій сфері. Та останніми роками ми працюємо на аутсорсінгу й надаємо послуги комусь (зокрема, США), не обслуговуючи самих себе. Натомість немає жодної копійки інвестицій, державних коштів… І це в той час, коли один вкладений у цю галузь долар дає 14 доларів прибутку. Ви уявляєте, який потенціал у нас в руках?» – говорить Юлія Тимошенко.  

Десятий ресурс – туристична індустрія. Через недбалість наш потенціал у цій сфері нереалізований! Для прикладу: сусідня Польща, яка має набагато менше історичних пам’яток, щорічно заробляє 14 млрд доларів доходу від туризму. Тож галузь треба піднімати.

Юлія Тимошенко говорить: якщо ми зможемо з розумом використовувати усі наші ресурси, то у дуже короткі терміни увірвемося в двадцятку найсильніших економік світу.

«Швидка допомога»

Натомість настала черга назвати десять першочергових реанімаційних дій, які зазначені в стратегічному плані та які допоможуть підняти країну якомога швидше.

По-перше, за словами лідера «Батьківщини», треба провести суцільну інвентаризацію всіх ресурсів. Тоді ми дізнаємося, що у народу нахабно вкрали і хто це зробив. Далі винних у розкраданні власності народу треба буде притягнути до відповідальності.

Наступний крок – докорінна зміна грошово-кредитної політики. Зокрема, буде скасовано 37 квазіподатків і зборів, ПДВ буде замінений податком на реалізацію, який діє в найуспішніших країнах світу, а податок на прибуток – податком на виведений капітал. Для сільгоспвиробників буде запроваджений єдиний податок на гектар землі.

Третій напрямок дій – деофшоризація. «Батьківщина» має відповідні законопроекти, а їх ухвалення дасть додатково до дохідної частини бюджету 130 млрд грн.

Четвертий крок – запровадження програми «Контрабанда – стоп!», яка працювала за часів прем’єрства Юлії Тимошенко і забезпечила зростання доходів бюджету від імпорту товарів та послуг удвічі.

П’яте – суттєве збільшення доходів людей і розвиток внутрішнього ринку.

«Українці є головним інвестором країни! Але насправді наші люди мають найнижчі доходи на Європейському континенті. Якщо це так і залишатиметься, то нас не врятують жодні іноземні інвестиції. Ми мусимо за п’ять років наблизитися за рівнем заробітних плат до рівня Польщі», – пояснює політик.

Шостий пункт стосується пенсій… Мінімальний прожитковий рівень для пенсіонерів складає 3094 гривень. Але 71% людей похилого віку отримують менше. Йде свідоме винищення пенсіонерів. Тому це треба припинити і почати виплачувати гідні соціальні виплати. 

Сьомий крок – негайно зупинити вбивчу медичну реформу і той експеримент, який проводять над українцями. Натомість треба ввести систему обов’язкового медичного страхування.  

Восьма дія – зниження тарифів удвічі. Суди двох інстанцій довели, що тарифи на газ встановлені незаконно, вони необґрунтовані та надмірно завищені. За словами Юлії Тимошенко, рішення суду дає право новому президенту негайно накласти вето на всі постанови уряду, за якими встановили «ринкову» ціну на газ.

Дев’ятий крок значне підвищення допомоги при народженні дитини. На першу дитину держава повинна виплачувати 50 тисяч гривень, на другу – 100 тисяч, на третю та кожну наступну – по 150 тисяч. Це не просто суттєва допомога молодим родинам, а й загалом спосіб подолати демографічну кризу в країні.

Десятий пункт – масове будівництво житла та впровадження нормального європейського іпотечного кредитування. Перший внесок у розмірі 25-30% має бути скасований та замінений на страхування, окрім того треба продовжити терміни надання кредиту до 15-35 років та суттєво знизити кредитні ставки.

Микола БИКОВ

“Вечірні Вісті” 

 

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...