Четверг , 18 Апрель 2024
Политика

Валерій Дубіль: 80% важкохворих українців могли б отриматилікування в Україні, якби не дії МОЗу

МОЗ не робить нічого для порятунку життів важкохворих українських пацієнтів і намагається перекласти провину на депутатів.

Про у своєму блозі на сайті «Киеввласть» заявив заступник голови ВО «Батьківщина» Валерій Дубіль.

Народний обранець нагадав, що минулоріч він разом з командою боровся за життя важкохворих українців, яких МОЗ не хотів відправляти на лікування за кордон, бо «не мав грошей», хоча гроші, як виявилося, були. Він наголошує, що цьогоріч ситуація повторюється, адже грошей залишилось як максимум на 40 людей і МОЗ вже попередило, що решта (а це – 235 на сьогодні) людей отримає лікування тільки у 2020.

«Якщо людині лікарі прогнозують місяць на життя без цього лікування – то кого вони збираються лікувати у 2020 році?» – пише народний обранець і додає, що програма лікування за кордоном мала бути тимчасовим заходом:

«Заступник міністра Супрун у парламентському комітеті з питань охорони здоров’я обіцяв встигнути підготуватися до запуску трансплантацій в Україні до кінця 2018-го. Проте, вони не тільки не розпочались через непрофесіональні дії МОЗу, але й зупинились ті, що у країні були, як я й попереджав», – наголошує Валерій Дубіль.

Представник «Батьківщини» також нагадав про провал програми з розвитку трансплантації минулого року, коли замість освоїти 112 млн і запустити програму, МОЗ через 9 місяців пустив їх на закупівлю обладнання і створення програмного забезпечення. Валерій Дубіль прогнозує, цьогоріч виділені 112 млн може чекати та сама доля: «А ще – цькування чиновниками МОЗу розвалило трансплантацію в Охматдиті – люди просто звільнилися. Унікальний лікарський колектив не може лікувати маленьких пацієнтів через корупцію у МОЗі».

Нардеп переконаний, що 80% важкохворих українців могли б отримувати лікування в Україні, якби не дії МОЗу, адже саме стільки потребують трансплантації органів. Такі операції в Україні обійшлися б у 2-2,5 менше, а це дозволило б пролікувати більше людей. Натомість, «український бюджет годує бюджети сусідніх країн», – вважає заступник голови ВО «Батьківщина».

«Зараз МОЗ, вже традиційно, намагається перекласти провину на депутатів, які повинні, як і минулоріч, терміново шукати додаткове фінансування на порятунок цих тяжкохворих пацієнтів.

 

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...