Четверг , 28 Март 2024
Политика

Восьма хвиля виборів в ОТГ засвідчила лідерство «Батьківщини» серед партій

У вирі парламентської кампанії досить непомітно пройшла восьма хвиля виборів до ОТГ. Нагадаємо, що 30 червня в 66 об’єднаних територіальних громадах українці обирали представників до місцевих рад. І восьмий раз поспіль перемогу отримала партія «Батьківщина».

Партія «Батьківщина» здобула перемогу на чергових виборах в 66 ОТГ із результатом 41%. Про це заявила лідер партії Юлія Тимошенко на брифінгу за підсумками погоджувальної ради голів депутатських фракцій та комітетів.

«Серед усіх кандидатів, висунутих від партій, «Батьківщина» отримала 41%. Натомість БПП лише на п’ятому місці з результатом 5%. От вам приклад, чого вартий Порошенко без адмінресурсу», – зазначила політик.

Тимошенко подякувала всій команді «Батьківщини» та людям за підтримку: «Кланова система має все – канали телебачення, фінанси, владу, адмінресурс. Ця система сильна, але ми не здаємося. Ми продовжуємо нашу боротьбу! Я вірю, що в країні все буде добре».

Також Юлія Тимошенко нагадала, що нещодавно Міжнародний центр перспективних досліджень презентував дослідження «Рейтинг активності та ефективності політичних партій України», в якому проаналізували, чим реально займалися ті чи інші політсили протягом останнього політичного циклу. Так от, за результатами цього дослідження саме Батьківщина» очолила ТОП-20 ефективних та активних партій України. Під час аналізу до уваги брали чотири ключових індекси: електоральна активність, електоральна ефективність, формування програмно-проблемних активностей, а також інформаційна активність.

Та повернімось до виборів в ОТГ… Якщо проаналізувати цифри, то побачимо, що з кожними новими виборами «Батьківщина» нарощує відсотки. Так під час шостої хвилі (вибори відбулися 29 квітня 2018 року) партія отримала 35,2%, під час сьомої хвилі (23 грудня 2018 року) – 35,7%. Нині маємо ще більший результат.

«Чого не забрати у Юлії Тимошенко, то це її структур, які є і дають результат. У цьому разі переміг навіть не рейтинг, а спроможність виставити кандидатів на найбільшій кількості округів, класичне – кількість у якість. У «ЄС» такої можливості не було, оскільки роками основа їхніх результатів базувалася на адміністративному хребті. Як тільки він зник, то й медійним і грошовим м’язам немає до чого кріпитися.

Не думаю, що результати виборів в ОТГ матимуть серйозний вплив на результати за пропорційною системою… Але на «мажоритарці», за ефективного використання, це може стати дуже цікавим ресурсом, тим паче на тлі стагнації рейтингів «Слуги народу», – про це на своїй сторінці у Фейсбуці зазначив політолог, голова «Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян.

Микола БИКОВ

“Вечірні Вісті” 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.