Пятница , 29 Март 2024
Политика

Вадим Івченко: “Головне – потужний голос аграріїв”

Фермери, об’єднавшись задля відстоювання своїх прав та вирішення проблем агросектора, є потужним рухом, здатним змушувати уряд та парламент ухвалювати необхідні законодавчі ініціативи задля розвитку АПК.

Про це говорив народний депутат від фракції «Батьківщина» Вадим ІВЧЕНКО під час з’їзду Асоціації фермерів і приватних землевласників, присвяченого Дню фермера.

Він констатував, що завдяки співпраці з аграріями Верховній Раді восьмого скликання вдалося ухвалити певні нормативні акти задля розвитку фермерського руху. В першу черга мова йде про ухвалення закону №6490-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», завдяки яким сімейні ферми переводяться в четверту групу та мають десятирічний пільговий період оподаткування.

«Після ухвалення певних нормативно-правових актів та рішень уряду ці закони мали б запрацювати», – зазначив парламентар.

А ось відкладення розгляду у другому читанні законопроекту №7060 щодо стимулювання створення й розвитку сімейних фермерських господарств, на жаль, не дає можливості 4,2 млн одноосібних селянських господарств, які вирощують сільгосппродукцію, отримати статус сільгосптоваровиробника.

«Ці господарства живуть без статусу, без пенсій, без державної підтримки і без кредитів. Частина з них просто здає свої землі холдингам, частина відмовляється працювати, а багато хто просто недоотримує інформацію щодо власних прав і можливостей. Якби вдалося перевести в легальне поле хоча б 10-15% таких одноосібних господарств й надати їм статус сільгосптоваровиробників, зі старту би мали 400-600 тисяч робочих місць для тих, хто буде називатися сімейними фермерами, не кажучи вже про членів їх родин та залучених працівників.

Для порівняння: на сьогоднішній день у всіх фермерських господарствах та холдингах, які займаються виробництвом агропродукції, налічується близько 420 тисяч робітників», – зазначив Вадим Івченко.

Він додав, що парламенту також вдалося проголосувати закон про консолідацію земель, що надає можливість фактично не розривати поля на клітинки та полегшити обмін наділами в межах одного масиву. Крім того, був ухвалений закон про органічне виробництво та обіг органічної продукції. На жаль, на цьому все.

«Ми неодноразово виходили з вами під парламент, вимагаючи ухвалення закону про землі постійного користування, яких сьогодні налічується близько 320 тисяч гектарів. Але це питання не розглядається, допоки не буде політичної волі в комітеті або у тих, хто формує порядок денний, щоб поставити його на голосування.

Скільки раз ми з вами виходили проти зняття мораторію на продаж земель сільгосппризначення, доводячи, що відкриття ринку землі ще не на часі. Бо хто сьогодні може собі дозволити придбати хоча б ті землі, які орендує? Тому закони законами, але головне – це потужний голос аграріїв», – підсумував народний депутат. 

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...