Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

Кампанія 2019: мімікрія, чистки та інтриги

В очікуванні рішення Конституційного cуду політичні партії поринули у виборчий процес. Так, політсили провели свої з’їзди та оприлюднили виборчі списки. А дехто вже навіть почав кампанію: попри те, що ЦВК ще не зареєструвала ту ж «Європейську солідарність» та «Українську стратегію», їхні рекламні щити вже «прикрашають» українські міста. Це ж порушення закону? Та представники колишньої влади понад усе хочуть потрапити до парламенту…

Минулого тижня партія Петра Порошенка «Європейська солідарність» оприлюднила виборчу п’ятдесятку. Ця політична сила обіцяла зробити оновлення списку… Та що маємо в результаті? По-перше, ми побачили багато старих облич: Ірина Геращенко, Артур Герасимов, Ніна Южаніна, Ірина Луценко, Володимир Ар’єв, Руслан Князевич, Марія Іонова, Олександр Черненко, Олександр Бригинець, Павло Розенко. А по-друге, спостерігаємо таку собі міграцію з «Народного фронту»: Андрій Парубій, Степан Кубів, Вікторія Сюмар, Тетяна Чорновол, В’ячеслав Кириленко, Сергій Висоцький. Це точно оновлення? Правда, у Порошенка пообіцяли провести перевірку списку. Тож чекаємо.

А ще хотілося б знати, хто від політсили піде на мажоритарні округи. Чи не з’явиться там ще більше старих добрих одіозних знайомих?

Також цікавий список представив і прем’єр Володимир Гройсман, який йде на вибори на чолі власного проекту під назвою «Українська стратегія». В його десятку увійшли: Лілія Гриневич, Еміне Джапарова, Олександр Саєнко, Євген Нищук, Павло Петренко, Віктор Єленський, Андрій Тетерук, Павло Яблонський, Сергій Марченко… І знову багато представників «Народного фронту»… І це точно молода команда?

До речі, в ефірі телеканалу ICTV голова Кабміну заявив, мовляв, «старі партії, такі як БПП, «Батьківщина», повинні відійти в минуле. У них була можливість приймати важливі для країни рішення, але вони цього не зробили».

Натомість глава уряду вважає, що замість них у майбутній парламент мають увійти «нові сили», до яких він відносить «Слугу народу», «Голос» і… свою партію «Українська стратегія». Серйозно? Більше схоже на таку собі мімікрію…

Ну з кадрами ми розібрались: команду Гройсмана ані молодою, ані новою назвати не можна… Та й самого Володимира Борисовича також у новачки не запишеш. А ще здається, він забув, що в 2014 році обирався саме за списками БПП! Списки ж не горять!

Окрім того, якось дивно вдавати із себе принцесу, яка три роки була ув’язнена у вежі й ні на що не могла впливати… Що заважало Гройсману проводити справжні реформи?

Також цікаво, яким чином та ж «Батьківщина» могла ухвалювати важливі рішення, якщо останні три роки перебувала в опозиції до влади? А сам Гройсман, навпаки, увесь цей час був у керма? Хто винний?

Натомість партія «Слуга народу» зайнялася чистками: нині, за даними ЗМІ, щонайменше сім кандидатів вилетіли із виборчого списку політичної сили. Остаточні результати постпраймеріз оголосять на наступному етапі з’їзду партії на початку липня. Тоді ми й дізнаємося, які нові обличчя підкорюватимуть парламент. Ну а за деякий час зрозуміємо, наскільки є ефективним такий метод.

Аналогічні процеси пройшли і в «Голосі» Святослава Вакарчука. За словами заступника голови партії Ярослава Юрчишина, політсила втратила кількох осіб, і її список скоротився до 176 кандидатів. До речі, партія вже встигла подати документи для реєстрації в ЦВК.

Йде на вибори і «Рух нових сил». Колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі оприлюднив список кандидатів: до першої п’ятірки входять сам Саакашвілі, Давід Сакварелідзе, Олесь Доній, Наталія Жукова та Володимир Лановий.

Напередодні Саакашвілі відмовився від політичного союзу з УДАРом і вирішив йти на вибори самостійно. От тільки чи є шанси у цієї політсили потрапити в парламент?

Є питання й по самому Саакашвілі. Чи може він у принципі балотуватися? Згідно статті 9 закону про вибори народних депутатів обиратися може громадянин (Саакашвілі отримав громадянство 26 травня 2015 року), який у тому числі останні п’ять років проживав в Україні. Тож і тут на нас чекає інтрига, як ЦВК трактуватиме цю норму.

Та загалом інтриг буде багато. Основна з них – коли все ж відбудуться вибори?

Яна ДЖУНГАРОВА

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".