П’ятниця , 17 Травень 2024
Економіка

Чим ризикує бізнес, якщо не підвищить рівень цифрової інтеграції?

Розглянемо, які види цифрового підпису існують і чим ризикує бізнес, якщо не користуватиметься ними

Хоча уряд в черговий раз і переніс на вересень 2023 року переведення бізнесу на машиночитані доручення, але все одно стає зрозуміло, що цифрова інтеграція бізнесу неминуча. А стійкість будь-якого бізнесу залежить від швидкості його адаптації до нових умов роботи.

Тому будь-якому бізнесу життєво важливо розібратися, як зробити електронний підпис, щоб провести цифрову інтеграцію швидше за конкурентів. Але крім цього, потрібно буде ще й вичавити максимум із того, що дасть бізнесу переведення електронного документообігу на новий рівень.

Що таке цифровий підпис

В аналоговій епосі будь-який документ хоч і набирався на комп’ютері, але потім його потрібно було підписати, а потім відсканувати, щоб його можна було прикріпити до електронного листа.

Після впровадження ЕЦП робити маневри зі сканером та принтером стало не потрібно. Справжність документа підтверджувалася цифровим підписом.

Фактично шифрування ЕЦП створено за принципом замку та ключа до нього. Файл, що ідентифікує користувача, зберігається у нього і закритий. А ось файл, який декодує його підпис, знаходиться у відкритому доступі. Завдяки цьому ділове листування суттєво спрощується. Та й жодна система автоматичного документообігу не працюватиме за впровадження цифрового підпису для всіх співробітників.

Види цифрового підпису

Все виды цифровой подписи можно разделить на три вида по уровню доверия:

  • проста;
  • вдосконалена (UEP);
  • кваліфікована (QES).

Просту ЕЦП можна використовувати лише внутрішнього документообігу. А ось дві другі ЕЦП можна використовувати для зовнішнього документообігу. Вони відрізняються тим, що за безпеку UEP відповідає сам користувач. За збереження файлу відповідає користувач. Його можна скопіювати та надіслати третім особам. А файл QES зберігається на токені і скопіювати його неможливо. А його безпеку гарантує державний регулятор. І якраз підпис UEP з вересня не буде дійсним для зовнішнього документообігу. Для отримання QES необхідно звернутися до кваліфікованих постачальників довірчих електронних послуг.

Переваги цифрового підпису

Вже зараз розширення бізнесу до міжнародного рівня без використання цифрового підпису неможливе. Наприклад, лише за умови використання цифрового підпису cервіс Fondy дозволить підключити інтернет-еквайринг без особистої присутності, щоб отримувати миттєві платежі з інших країн.

Але крім цього до переваг ЕПЦ можна зарахувати:

  • доступ до держпослуг;
  • застосування автоматичної системи документообігу при зовнішньому листуванні із замовниками чи субпідрядниками;
  • надання фінансової та бухгалтерської звітності;
  • високий рівень конфіденційності листування;
  • неможливість непомітно внести зміни до вже підписаного документа.

Фактично, це дуже відчутні переваги для будь-якого бізнесу. І той бізнес, який не встигне провести цифрову інтеграцію та підвищити рівень довіри цифрового підпису, ризикує зазнати збитків. Тому не варто затягувати зі зверненням до кваліфікованих постачальників довірчих електронних послуг.

Leave a comment

Залишити відповідь

Свежие новости

Погода

Related Articles

В Україні планують підвищити тарифи на електроенергію

Міністерство енергетики висловилося про підвищення тарифів.

Чому незабаром в’їзд до Венеції стане платним?

Венеція стане першим великим містом у світі, яке стягуватиме плату за в'їзд...

Курс долара та євро знову почали підніматися, — валютні обмінники

Курс американської валюти в обмінних пунктах української держави продовжив зростання.

Долар продовжує падати у ціні, нові показники американської валюти

Курс американської валюти в обмінних пунктах української держави показав невелике зниження.