Вівторок , 16 Липень 2024
Экономика

“Наші гроші”: Від “антиахметівського” закону Україна щороку втрачатиме до $70 млн ренти

Закон №5600, що й досі називають “антиахметівським”, який вчора прийняли депутати Верховної Ради, буде коштувати Україні чи малі гроші. В подальшому бюджет країни втрачатиме від $5 млн. до $70 млн. ренти на рік.

Про це пише Володимир Даценко для видання “Наші гроші”.

Попри розкручений конфлікт між Ахметовим і Зеленським Верховна Рада все таки виявилася неготовою голосувати за законопроект, який би суперечив інтересам головного олігарха країни. І хоч більшість ЗМІ і депутатів повідомили, що Рада потіснила інтереси гірничо-збагачувальних компаній, а дехто навіть заговорив про «болісний удар», але насправді це не так.  

Редагувати законопроект почали відразу, після його надходження до Верховної Ради. В першому читанні депутати суттєво зменшили потенційну ставку ренти на руду. А до другого читання текст законопроекту виглядав взагалі непристойно: пропонувалося іще зменшити ренту на руду, увівши формулу і декілька коефіцієнтів, та відмовитись від акцизу на «зелену» енергетику, запровадити мінімальне підвищення екологічного податку з гірників та ін. Закон можна було сміливо називати «Ахметов+». 

І скоріше за все депутати так і прийняли б закон в цьому непристойному вигляді. Але раптом між Ахметовим і Зеленським пробігла чорна кішка особистих образ.

Після того як Офіс президента нібито дав команду депутатам голосувати за редакцію першого читання, виявилося, що голосів на закон не має. І довелося знімати його з розгляду і шукати чергові компроміси.

Врешті голоси таки знайшлися. Але в редакції, яка не чіпала інтереси інших олігархів і тільки після того як світові аналітичні агентства оприлюднили приголомшливий прогноз цін на залізну руду в найближчі п’ять років.

Справа в тому, що текст закону розроблявся в часи, коли ціна залізної руди складала близько $200 за тону. І попри те, що всі аналітики говорили, що ця ціна є аномальною і вона не протримається довго, депутати орієнтувалися саме на таку ціну.

Міністерство фінансів рахувало додаткові мільярди очікуваного «ефекту» від прийняття закону, а закон називали ледь не головним джерелом «Великого будівництва» в 2022 році.

Але поки законопроект розглядали, ціна залізної руди впала вдвічі. А це означало, що за новими правилами фактична рента на руду ставала ще меншою, ніж передбачена зараз. 

Якщо зараз розмір ренти складає $2,5-$3,0 за тону і майже не залежить від світових цін. То за ресурсним законом рента прив’язувалася до ціни на головній біржі залізної руди – «IODEX 62% FE CFR China».

Таким чином при ціні на китайській біржі нижче 80 $/т фактичний розмір ренти з залізної руди ставав меншим ніж зараз.

В редакції другого читання депутати хотіли іще й віднімати вартість доставки руди до Китаю, що призводило до того, що навіть при ціні 100 $/т законопроект грав на руку Ахметову. Саме така ціна була у вересні-жовтні.

Але нещодавно провідне аналітичне агентство Fitch Solutions оприлюднило шокуючий прогноз ціни на залізну руду в 2022-2030 роках:

В довгостроковій перспективі аналітики передбачають зменшення обсягів виробництва сталі і збільшення обсягів видобутку руди. Що призведе до зміни балансу попиту і пропозиції.

До 2030 року ціна на залізну руду може наблизитися до критичної позначки в 52 $/т, нижче якої добувати руду для більшості країн буде не вигідно.

Вартість видобутку залізної руди складає близько 25-30 $/т. З урахуванням доставки собівартість сировини складає близько 45-50 $/т. Ера неймовірних прибутків добуваючих компаній з рентабельністю 60-80% схоже минає.

Кілька днів тому фактична ціна на залізну руду вперше за 1,5 роки впала до 80$/т.

Отже, якщо подивитися на прогнози аналітиків, стає зрозуміло, що Ахметов все одно платитиме менше, ніж зараз.

При цьому в світі середня ставка ренти становить 5-7,5% від світових цін. Тобто Україна запроваджує одну з найбільш лояльних систем плати за користування копалинами та рентна ставка Ахметова залишається найнижчою у світі.

Якщо розрахувати ймовірні доходи бюджету від ренти на залізну руду за сценаріями Fitch Solutions і Bloomberg consensus, то виходить, що лише в 2022 році бюджет країні імоврно отримає більше коштів, ніж за діючої системи оподаткування. В подальшому бюджет країни втрачатиме від $5 млн. до $70 млн. на рік.

Також депутати не стали в 3 рази підвищувати екоподаток для гірників (адже він вдаряв не тільки по Ахметову, але й по Коломойському, Жеваго та ін.), обмежившись підняттям на 10% – з 0,49 грн. за тону до 0,54 грн. («реформа на 5 копійок»)

Також «зелена» генерація може полегшено видихнути, адже тут теж не відбудеться анонсованих змін. Хоч промислова сонячна генерація поки що не допомагає відмовитись від вугілля, а скоріше навпаки – посилює залежність, але Україна залишає найвищу вартість «зеленої» енергії в Європі.

Словом жодного істотного удару по інтересам олігархів скоріше за все не буде. Залишається сподіватися, що прогнози аналітиків не забудуться, а ціна на руду не впаде надто низько і держава не втратить навіть ті, скромні доходи від видобутку залізної руди, які має зараз.

“Наші гроші”

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...