Середа , 17 Липень 2024
Экономика

У Держслужбі з праці порахували: вигідніше сплатити ЄСВ за 10 років, аніж штраф за нелегальних працівників

Державна служба України з питань праці в рамках інспекційної кампанії з легалізації праці виявила понад 7 тисяч працівників, допущених до роботи без трудових договорів. У відомстві наголошують: роботодавцям економічно вигідніше оформлювати працівників на роботу, аніж сплачувати штрафи.  

Про це в ефірі українського телеканалу сказала Олена Коновалова, заступник директора департаменту з питань праці, начальник відділу з питань трудових відносин Державної служба України з питань праці, передає UAINFO.org

“Роботодавці, які намагаються зекономити кошти, не оформлюючи працівників на роботу – втратили економічну вигоду від порушення законодавства. Так, якщо взяти до уваги розмір штрафу – а це 30 мінімальних заробітних плат – то за рахунок цього року можна упродовж 10 років сплачувати ЄСВ за офіційно оформленого працівника”, – пояснила вона.  

Вона пояснила, що найбільше нелегальних працівників виявлено у сферах сільського господарства, будівництва, організації харчування та тимчасового розміщення, а також галузі торгівлі.

При цьому законом передбачено, що штраф за 1 людину без оформлення трудового договору складає 60 тис грн., друге аналогічне порушення тягне за собою накладення штрафу у розмірі 180 тис. грн. 

Водночас як пояснила HR-експерт Лариса Онипко, для офіційного працевлаштування у шукачів нині є багато можливостей. 

“Ринок праці змінюється та оживає, і у порівнянні із 2020 роком зареєстровано майже удвічі більше пропозицій від роботодавців, коли працівники отримують офіційне працевлаштування, компенсаційний пакет, можливості для розвитку працівників тощо”, – сказала вона.

Лариса Онипко додала, що найбільша кількість вакансій нині у галузях продажу, ІТ, банки і фінанси, маркетинг, адміністративний персонал.  

“Між роботодавцем і працівником мають бути цивілізовані стосунки – це баланс інтересів. Для кожного шукача важлива конкурентна заробітна плата, платоспроможність компанії і її стабільність. Мені здається, коли ми влаштовуємось до “чорних” працедавців, то ми порушуємо наші правила стабільності, бо нема гарантій щодо безпеки і здоров’я. Це лише тимчасовий вихід”, – завершила експерт. 

UAINFO

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...