Вівторок , 16 Липень 2024
Экономика

У жовтні тарифи на опалення злетять на 40% – прогноз

В асоціації тепловиків вважають, що підвищення тарифів поглибить кризу в галузі, оскільки обернеться зростанням боргів населення.

З 1 жовтня тарифи на опалення в Україні можуть зрости до 40%, але це не вирішить, а посилить системну кризу в теплоенергетиці, вважають в асоціації “Укртеплокомуненерго”.

Про це повідомили в прес-службі асоціації, інформує UAINFO.org.

“За розрахунками підприємств теплокомуненерго, ціна теплової енергії має зрости від 15 до 40% залежно від структури споживачів в тому чи іншому місті. Однак очевидно, що без подальшого втручання всіх гілок влади у врегулювання кризи, оперативності та злагодженості їх дій, ми маємо колосальні ризики для початку і стабільного проходження опалювального сезону у всіх містах з централізованим опаленням”, – зазначили в прес-службі асоціації.

За інформацією прес-служби, збільшення тарифів на тепло призведе до поглиблення кризи в тепловій галузі, оскільки це може обернутися зростанням боргів населення, в той час, як у тепловиків немає дієвих механізмів для їх врегулювання.

Тепловики вважають дискримінаційними угоди з держкомпанією “Нафтогаз України” про постачання газу, оскільки реальна ціна газу для виробництва теплової енергії для населення складе понад 9 грн за куб. м плюс вартість його розподілу 2,3 грн за куб. м, при тому що декларативна ціна в договорі з “Нафтогазом” вказана 7,42 грн за куб. м.

Для врегулювання ситуації з боргами за поставлений газ, які накопичили підприємства теплокомуненерго, в асоціації вимагають термінового прийняття в другому читанні законопроекту № 3508-д. він дозволить підприємствам ТКЕ списати борг в 50 млрд грн.

Крім того, такий борг є причиною ризику, що в будь-який момент роботу ТКЕ можуть зупинити, навіть серед зими, – якщо не НАК “Нафтогаз України” або “Нафтогаз Трейдинг”, то оператори газорозподільних мереж (облгази).

“Також мають бути внесені зміни до державного бюджету щодо наявності джерела коштів на відшкодування різниці в тарифах на теплову енергію. Наша асоціація вже направила президенту України, Кабінету Міністрів України та РНБО відповідні звернення”, – повідомила прес-служба.

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...