Вівторок , 16 Липень 2024
Экономика

В Україні тариф на опалення зросте на 40% – прогноз

У газових угодах з газопостачальною компанією “Нафтогаз Трейдинг” є ознаки використання монопольного становища, що спровокує зростання платіжок за опалення до 40%.

Про це сказано в заяві асоціації “Укртеплокомуненерго”, інформує УНІАН.

Зазначається, що ті умови, які в договорах на постачання газу запропонувала газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” виробникам тепла, поглиблять галузеву кризу в теплокомуненерго (ТКЕ) і поставлять під загрозу опалювальний сезон 2021/2022 року.  

“За попередніми прогнозами, за таких умов постачання газу кінцевий тариф на опалення в Україні в опалювальному сезоні може зрости на 15-40% залежно від міста”, – сказано в повідомленні.

В асоціації заявили, що всупереч домовленостям з президентом і урядом, “Нафтогаз Трейдинг” в нових договорах на закупівлю газу застосовує щодо підприємств ТКЕ неринкові вимоги, зокрема – вимагає авансові платежі за газ, квотування обсягів споживання, безакцептне списання коштів з рахунків підприємств у разі виникнення заборгованості за спожитий газ. Крім того, “Нафтогаз” призначив непомірно високі штрафні санкції та розірвання власного газового контракту за умови укладення договору поставки з іншою газопостачальною компанією.

“Найбільш дискримінаційна вимога і прояв свідомого тиску на ТКЕ – щомісячні авансові платежі за газ. Згідно з чинним законодавством, населення як основний споживач послуг централізованого теплопостачання (опалення та гаряча вода) розраховується за спожиті послуги на умовах подальшої оплати”, – наголошується в повідомленні.

За інформацією тепловиків, борг населення за тепло і гарячу воду перевищує 25,5 млрд грн. Низька платіжна дисципліна клієнтів і відсутність у правовому полі дієвих механізмів боротьби з боржниками унеможливлює авансування закупівель газу у “Нафтогаз Трейдинг”. За порушення термінів оплати, передбачених договором, до підприємств ТКЕ застосовуватимуться суворі штрафні санкції-10% від загального місячного обсягу поставки.

Також “Нафтогаз Трейдинг” укладає договори тільки на своїх власних умовах квотування обсягів газу, які є нижче необхідних на 10-15%.

“Квотування в угодах, запропонованих газопостачальником, використовується як інструмент примусу до закупівлі відсутніх обсягів газу за завищеною майже на 50% вартості, що є ознакою порушення антимонопольного законодавства. Коригування квот у бік збільшення договором не передбачено взагалі, і в разі недобору газу підприємства ТКЕ не зможуть переносити ці обсяги на наступні періоди”, – заявили в асоціації.

В асоціації вважають, що таким чином, ринок природного газу в Україні функціонує в абсолютно неринкових умовах, головним гравцем в яких є НАК “Нафтогаз України” та її дочірні компанії.

Наприкінці травня Кабінет міністрів доручив профільним міністерствам і НАК “Нафтогаз України” забезпечити укладення договорів про постачання газу з підприємствами теплокомуненерго (ТКЕ) і розв’язати питання з накопиченою заборгованістю ТКЕ.

Асоціація “Укртеплокомуненерго” заявила, що “Нафтогаз України” не виконує доручення президента Володимира Зеленського про постачання газу для тепловиків.

“Нафтогаз” підготував трирічний контракт на постачання газу для теплокомуненерго, згідно з яким з червня 2021 року і протягом 13 місяців довгострокова ринкова ціна становитиме 7,42 грн за один кубометр.

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...