Середа , 17 Липень 2024
Экономика

З 1 травня українцям озвучать вищу ціну на газ – Землянський

На тлі високих оптових цін на газ річна ціна блакитного палива, яку з 1 травня запропонують населенню постачальники, буде перебувати на рівні вище 8 грн за куб. м.

Таку думку висловив експерт “Української енергетичної асоціації” Валентин Землянський на сторінці Асоціації в Facebook, інформує UAINFO.org. 

“Такий очікуваний “низький сезон” на газовому ринку обіцяє бути не таким вже й низьким. Традиційно на європейському (а тепер уже й українському) ринках ціна на газ знижується після закінчення опалювального сезону. Поки ж поточні тренди на біржах і прогнози аналітиків говорять про збереження на досить високому рівні цін на газ у квітні-вересні поточного року”, – написав він.

За словами експерта, на початку минулого тижня ціни на ресурс квітня в Україні коливалися від 7300 до 7900 грн за тис. куб. м. На березневий ресурс все ще зберігався високий попит, який торгувався на початку тижня за цінами 7500-7900 грн за тис. куб. м.

“На тлі досить високих цін з високою часткою ймовірності можна прогнозувати, що ціна річного контракту на газ, на який українці мають перейти з 1 травня, як і ціна квітня, буде перебувати на рівні 8 і більше гривень за кубометр”, – сказав він.

Землянський зазначив, що, за оцінками експертів, питання ціни на газ як і раніше матиме високий рівень політизації. По-перше, зазначений ціновий діапазон виходить за рамки урядового “прайс-кепу”, який був встановлений в січні-березні на рівні 6,99 грн за кубометр. По-друге, на це вплине і ситуація зі зростанням заборгованості споживачів як за газ, так і за тепло, поставлене в опалювальний сезон. Він додав, що станом на початок лютого борг споживачів вже склав понад 80 млрд грн.

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...