Середа , 17 Липень 2024
Экономика

Рахунок за карантин: скільки в Україні і світі витрачають на допомогу бізнесу під час пандемії

Намагаючись запобігти соціальному та економічному колапсу, західні країни виділяють безпрецедентні суми на підтримку бізнесу і громадян під час пандемії. Найближчі західні сусіди України також запустили ряд масштабних програм допомоги, у порівнянні з якими українські антикризові заходи виглядають абсолютно непереконливо, йдеться в матеріалі РБК-Україна, інформує UAINFO.org.

Останні суперечливі рішення в боротьбі з коронавірусом український уряд пояснює пошуком балансу між двома цілями: як скоротити щоденний потік хворих і при цьому не завдати непоправної шкоди економіці. Таке ж завдання стоїть і перед владою інших країн світу.

Нові хвилі карантинних обмежень, які багато країн Заходу почали вводити восени, викликали цілком очікувані масові протести, аж до вуличних сутичок. І це при тому, що їхні уряди намагаються діяти не тільки заборонами, продовжуючи безпрецедентні заходи з підтримки економіки та зайнятості.

Флагманом тут традиційно виступають США. У більшості штатів бізнес в цілому продовжує працювати, але обмеження поступово набирають хід. Наприклад, влада штату Нью-Йорк, який був в епіцентрі пандемії півроку тому, ввела “макрокластерний” підхід. Він передбачає закриття некритичних бізнесів в окремих частинах штату, де фіксується найбільше нових випадків.

Бари і ресторани, як і тренажерні зали, закриваються після десятої вечора, заборонено збиратися групами більше 10 осіб. У той же час в Нью-Мексико введено майже повний локдаун з закриттям офісів, барів, розважальних закладів, ТРЦ і т.д.

У країні тривалий час обговорюють новий стимулюючий пакет для економіки – 2,2 трлн доларів, на додачу до 3 трлн доларів, які вже виділили за час пандемії (з урахуванням заходів Федеральної резервної системи – вже 6 трлн доларів). Цей пакет, швидше за все, буде прийнятий не раніше січня, після того, як почне роботу нове скликання Конгресу.

У третьому кварталі американська економіка показала безпрецедентне з часів Другої світової зростання – 33%, але це легко пояснюється низькою базою порівняння, після катастрофічного другого кварталу поточного року. Але вона так і не відновилася до докризових часів, кількість безробітних перевищує докризові показники на 10 мільйонів осіб.

У Великобританії антикризові заходи серйозно відрізняються в залежності від регіону. В Англії бари і ресторани працюють тільки на винос, закритий весь некритичний рітейл, розважальні установи. Школи та університети працюють.

Держава оплачує 80% зарплати людям, які вимушено не ходять на роботу, дію програми продовжено до березня. Запущений “Кікстарт план” – стимулювання створення робочих місць для людей від 16 до 24 років. Її бюджет – 2 млрд фунтів, вона розрахована на допомогу 300 тисячам молодих людей.

На початку листопада Банк Англії запустив черговий стимуляційний пакет для економіки розміром в 150 мільярдів фунтів. У той же час, за прогнозами банку, рецесія в цьому році виявиться більш глибокою, ніж планувалося раніше, а відновлення буде тривати довше. І на докризовий рівень економіка Великобританії вийде не раніше початку 2022 року.

Сусідський досвід

Показовим є також приклад кількох країн – західних сусідів України. Посилення карантинних заходів і навесні, і зараз, вони супроводжують активною підтримкою національних економік і пересічних громадян.

Польща зараз йде на 16 місці в світі за кількістю хворих на день, на сходинку вище України. На початку листопада в країні закрили ряд культурних установ – театри, кіно, галереї тощо. У зв’язку з тим, що це дало певний ефект, від раніше запланованого на 12 листопада повного локдауна вирішили відмовитися.

З початку епідемії влада країни витратила на боротьбу з нею близько 80 млрд євро, з них понад 33 мільярдів – на підтримку економіки, зробивши акцент на збереженні робочих місць. Серед найбільш відчутних заходів – державна компенсація зарплат співробітникам до 500 євро в місяць на людину. Втім, для участі у програмі підтримки підприємства повинні були підпадати під певні критерії, наприклад, зіткнутися з серйозним падінням продажів у зв’язку з карантином.

Також для бізнесу були введені численні податкові поблажки: можливість звільнення від податку на нерухомість, відстрочка або повна відміна виплат по соціальному страхуванню (для фірм до 9 співробітників – повна відміна, до 49 співробітників – виплата половини зобов’язань) і т. д.

З новою хвилею карантину було запущено ще десять антикризових заходів. Зокрема, держава буде покривати до 70% постійних витрат малих і середніх підприємств, наприклад, орендної плати, якщо дохід відповідної фірми впав більш ніж на 30% у зв’язку з карантином.

Запущено спільне фінансування лізингу в транспортній сфері, допомога в реструктуризації бізнесу, а вчителі отримають більше 100 євро на обладнання, потрібне для дистанційного навчання.

 В Україні, як і у всій Європі, підприємці виходять на акції протесту проти карантину (Фото: Віталій Носач, РБК-Україна)

В українському медіапросторі останнім часом активно обговорювався приклад Словаччини, яка у дві хвилі провела загальне тестування населення на коронавірус, щоб виявити вогнища зараження і більш ефективно проводити карантинні заходи

Як і в інших розвинених країнах, ще в перші місяці пандемії словацький бізнес міг розраховувати на компенсацію зарплат співробітникам, від 1100 євро в місяць у разі повного закриття бізнесу, до 540 євро у випадку істотного зниження обертів. Програму продовжили до березня наступного року.

Крім того, бізнесу дали відстрочку на виплату різних корпоративних податків у разі, якщо доходи компанії впали на 40% і більше. Пересічним громадянам, самозайнятим особам та малому і середньому бізнесу дозволили просити відстрочку орендних платежів на термін до 9 місяців.

У листопаді дуже жорсткі карантинні заходи повернули в Угорщині – у країні знову введений режим надзвичайної ситуації, який триватиме до 8 лютого. Зараз там діє комендантська година з 8 вечора до 5 ранку, ресторани працюють тільки на винос, заборонені будь-які збори, середня школа та університети переведені на дистанційне навчання.

Компанії ресторанної сфери можуть розраховувати на 50%-ву компенсацію витрат на зарплату співробітникам. Витрати на персонал для малого бізнесу, в першу чергу, в галузях, що постраждали від карантину, не будуть обкладатися податками.

Комендантську годину в листопаді ввела і Румунія – з 11 вечора до 5 ранку. Школи перевели на дистанційне навчання, зупинили роботу критих ринків.

Економічні заходи цілком традиційні: податкові пільги і відстрочки, в першу чергу, для готелів і ресторанів, державні гарантії за кредитами для малого та середнього бізнесу, наймані працівники отримають до 75% компенсації зарплати у зв’язку з вимушеним скороченням робочого тижня. Держава також стимулює бізнес наймати нових працівників молодше 30 і старше 50 років, компенсуючи частину їхньої зарплати.

Українська реальність

Витрачати на підтримку економіки стільки, скільки це роблять Штати, Великобританія і країни ЄС, Україна не може. Ще навесні, ввівши локдаун, влада запропонували низку програм допомоги малому бізнесу і громадянам, котры залишилися без роботи. Їх розмір не можна порівняти з тим, скільки на подібні речі виділяють навіть сусідні з нами країни.

Тепер, пішовши по шляху карантину на вихідних, у Кабміні обіцяють відновити виплати на дітей для сімей “ФОПів” та програми по частковому безробіттю.

Крім того, прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про плани визнати карантин вихідного дня форс-мажором. Це, як вважають в уряді, могло б допомогти бізнесу з орендою та іншими зобов’язаннями. До того ж він анонсував кредитні канікули за програмою “5-7-9”, адаптовану під потрібні бізнесу з початку карантину.

За даними Мінфіну, з моменту запуску програми було видано кредитів на 13,1 млрд гривень (менше 0,5 млрд доларів). Але левова частка – понад 9,4 млрд гривень – пішло на рефінансування раніше отриманих позик, які бізнес, очевидно, не може обслуговувати.

Поки ж запропоновані урядом програми підтримки навряд чи можна назвати повноцінною компенсацією бізнесу за збитки, отримані під час карантину. Чим підприємцям перекрити нові втрати від карантину вихідного дня – також незрозуміло.

“Ми не зможемо, як у Фінляндії, безпосередньо підтримувати туристичну галузь або окремі компанії з цієї галузі. Або як Польща роздавати так звані “вертолітні” гроші компаніям. Якщо той же ресторанний і готельний бізнес говорить, що у них у вихідні дні виручка падає на 30-40%, то, безумовно, компенсувати такі обсяги держава їм не зможе”, – говорить керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Ключова проблема для бізнесу в тому, що на тлі падіння виручки у компаній залишаються фінансові зобов’язання. Глава Центру макроекономічного моделювання Київської школи економіки Юрій Шоломицький пояснив, що ті ж ТРЦ, отримуючи значну частину доходу в суботу і неділю, несуть постійні місячні витрати на оплату праці, оренду тощо.

“Якщо ж визначати, що вони мають право на компенсацію цих витрат на вихідних (пропорційно по відношенню до всього тижня), це дійсно компенсує лише малу частку їхніх фактичних витрат”, – вважає він. За оцінками КШЕ, “карантин вихідного дня” призведе до втрати 0,14 процентних пунктів ВВП.

Ще в березні, готуючи зміни до держбюджету, уряд заклав майже 67 млрд гривень на боротьбу з наслідками пандемії. З цієї суми понад 30 млрд гривень в якості заходів по стимулюванню економіки розписали на будівництво і ремонт доріг. Це було одним із заходів по створенню нових робочих місць, запевняли в уряді.

  Будівництво та ремонт доріг стали “символом” боротьби з пандемією в Україні (Фото: Віталій Носач, РБК-Україна)

Андрій Забловський вважає, що навіть невеликий ресурс, що залишився в “антиковідному фонді”, зараз є сенс направити на адресну підтримку найбільш вразливих галузей і бізнесу. І хоча це не стане панацеєю, все ж підтримає частину підприємців.

“Важливо чітко прописати критерії, хто на таку допомогу може розраховувати, щоб не викликати обурення у тих, кому грошей не дістанеться. Інакше до цього не буде довіри з боку бізнесу, тут потрібна максимальна прозорість”, – вважає співрозмовник.

Великий бізнес по-різному оцінює запропоновані урядом кроки. Є компанії, які виступають за ще більш жорсткий локдаун на три-чотири тижні, каже виконавчий директор Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Анна Дерев’янко.

“Є великий бізнес, який вважає, що потрібно поставити охорону здоров’я в перший пріоритет і фінансувати її належним чином, а не забирати гроші з фонду по боротьбі з ковідом на будівництво доріг. Це вже колективна думка в бізнес-середовищі. І друге – потрібно займатися превентивними методами, щоб зменшити в результаті навантаження на сферу охорони здоров’я”, – пояснила вона.

З іншого боку, є велика частина бізнесу, яка вважає, що ідея з більш жорстким карантином не дозволить повноцінно стримати просування вірусу. Критики посилення обмежень, за словами Дерев’янко, апелюють до того, що виконання цих правил “кульгає” по всій країні і не виконується всіма однаково.

Говорячи про форми держпідтримки, експерт уточнила, що в бізнес-середовищі немає очікувань щодо якихось пільг, дотацій і преференцій для великого бізнесу в зв’язку з карантином. Скоріше, є очікування підтримки малого бізнесу з боку держави.

“В України достатньо обмежені ресурси, щоб виділяти зі свого мізерного бюджету інструменти підтримки для бізнесу. Але малий і мікробізнес знаходиться під найпотужнішим ударом, у них немає запасу міцності. Саме його потрібно підтримувати. І важливо, щоб бізнес перебував в рівних умовах, а поки ми бачимо деякі викривлення”, – підсумувала виконавчий директор ЄБА.

Мілан ЛЄЛІЧ, Ростислав ШАПРАВСЬКИЙ, РБК-Україна

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...