Вівторок , 16 Липень 2024
Экономика

Свято невігластва в Раді НБУ: як посіпаки Коломойського штовхають Україну в Путінові обійми

Рада НБУ знову атакує незалежний національний банк. І знову атакує членів правління, які залишились у команді. Рада НБУ винесла догану членам правління НБУ, Рожковій і Сологубу, і знову порушила питання про їхнє звільнення

При тому, що жодних повноважень виносити якись догани вони просто не мають. Вони ніхто, і звуть іх ніяк. Рада НБУ – це “смотрящі” від політиків за Нацбанком. І все. Але вони постійно тиснуть на НБУ, повторюють за Коломойським і російськими пропагандистами, а потім дивляться невинними очима й кажуть, що жодного політичного тиску на НБУ немає й не може бути.

Все пройшло в дусі радянський партійних зборів. Де відступникам від лінії партії виносять догани та влаштовують товариський суд за те, що вони наважилися неправильно процитувати шостий абзац із другого тому Леніна й засумнівалися у світлій ролі комуністичної партії в розбудові миру на Землі.

Це смішно, але догану Сологубові вирішили винести за інтерв’ю, де він сказав, що довіра з боку МВФ втрачена, і тепер потрібно все вибудовувати з нуля. І це правда. Ба більше, пан Сологуб навіть прикрасив ситуацію, бо не з нуля треба вибудовувати, а з поля від’ємних чисел. Бо власне нуль – це перша зустріч, коли ви не знайомі. Але коли ви знайомі, і вас вже кинули, то це вже мінус. І принаймні відновити довіру до нуля ще треба постаратися.

Читайте також: Після таких заяв рейтинг “слуг” мав би наближатися до нуля – співзасновник “Нової пошти”

Й от після цього інтерв’ю виходить на арену пан Шапран, це той іще діяч криворізької школи економіки з Ради НБУ, який зазвичай як папуга повторює те, що каже голова ради НБУ, Данилишин, не забуваючи при цьому підкреслити мудрість і красу цього пана.

Так от, виходить цей Шапран і каже, що Сологуб негідник, як він сміє казати такі речі, адже під проводом великого й мудрого президента Зеленського (це майже цитата), вже зроблено 100500 реформ, виконано всі, які можна, програми МВФ, а також пя’тирічна за чотири роки і 12 місяців. Просто радянська школа адміністративного лизоблюдства.

І після цього на Раді НБУ виносять догану Рожковій і Сологубові, а той самий Шапран виходить на арену й у фейсбуці каже, що їм це ще легко минулося, і в дев’яності їх би вбили. Завіса.

Заправляє в Раді цим карнавалом пан Данилишин. Це такий собі український Глазьєв, який давно й послідовно відстоює ідеї венесуелізаціі економіки. Ми довго сподівалися, що в Росії ідеї Глазєва візьмуть за озброєння, принаймні він наче ідеологічно близький із усіма цими тезами “руского міра”, проте Путін хоч і негідник, але розумний і не допускає цих діячів до управління економікою.

А в Україні, як виявилося, не настільки розумні керівники. Цей самий Данилишин бігає фейсбуком і розповідає про піраміди ОВДП. Які начебто побудували торік. Розповіді про які смішать усіх притомних економістів. І при тому, що зараз цей самий Данилишин пише статтю за статтею про те, що треба друкувати гривню та змушувати банки купляти ОВДП. Завіса.

Читайте також: Новий голова НБУ зовсім недавно почав працювати, а тривожний дзвіночок уже є

До речі, якраз минулого тижня вийшла стаття від аналітиків НБУ, які в команді Сологуба. Де вони ґрунтовно й точно пояснюють, що друкувати гроші – то погана ідея. І тут догана. Який збіг.

І найкраще. Це вибір часу цього рішення. Напередодні саміту з ЄС. Де Зеленського й так мали витягти із його теплої ванночки й улаштувати холодний душ.

А в четвер, 8 жовтня, президент Зеленський бере участь у зустрічі з інвесторами, яких переконуватимуть, що українські єврооблігації – це чудова інвестиція, і треба ще дати в борг Україні, незважаючи на проблеми з МВФ. Бо гроші дуже потрібні. Бо дефіцит бюджету. Бо співпраця з МВФ заморожена. Бо довіри нема.

Й от оці інвестори, які прийдуть на зустріч із Зеленським, дуже поважають і пана Сологуба, і пані Рожкову. Сильно. Для них Нацбанк завжди залишався острівком здорового глузду в Україні. І їх треба буде президентові переконати, що нема політичного тиску на НБУ. Цікавий план. Дуже цікавий.

І якщо хтось хотів підштовхнути Україну до ідеї взяти гроші в Путіна, а не на ринку, то вибір часу ідеальний. Але вже немає сил гадати, це просто від дурості робиться чи за тайним планом Коломойського та Кремля. Бо байдуже. Результат однаково один і той же.

Сергій ФУРСА

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...