Вівторок , 16 Липень 2024
Экономика

Недолугий бюджет “Усім – усе” ризикує перетворитися на “Нікому нічого”

Бюджет під кодовою назвою “Усім – усе”, який у результаті величезного дефіциту та роздутих доходів ризикує перетворитися на “Нікому нічого”

Пройдімося по пунктах.

• У бюджеті-2021 закладене зростання ВВП у 4.6%

Оптимістично, от тільки МВФ прогнозує зростання лише на 3.6%. Можна, звісно, сподіватися, що наші “економічні тигри” перевершать очікування МВФ, але ви ж пам’ятаєте, що ще рік тому Гончарук узагалі казав про зростання ВВП на 40% за п’ять років?

Для порівняння максимальне зростання ВВП із 2016-го по 2019 рік було 3.4%. Як нинішня команда збирається зробити 4.6% в умовах кризи та пандемії – невідомо.

Неправильні прогнози щодо зростання ВВП ставлять під сумнів виконання бюджету.

Читайте також: Кабмін затвердив проєкт держбюджету-2021

А це означає, що владі треба буде або шукати додаткові доходи, або не фінансувати якісь видатки, а радше за все – і те, й інше.

• ВВП стрімко не зросте, а ось наше податкове навантаження збільшиться

“Ми зупинимо корупційні схеми, податкова стане працювати краще, і надходження в бюджет зростуть”. Поки не реформовані суди, прокуратура, поліція, а антикорупційні органи є об’єктом постійних атак, було би смішно обговорювати викорінення схем на митниці й у податковій сфері.

Кожна гривня доходів бюджету має бути забезпеченою розрахунками й інструментами її стягнення. Закладати в доходи бюджету сподівання на результати боротьби із злочинами неможливо. Проте в бюджет закладені мільярди від сподівань, що схеми припиняться, що може означати – податкова отримає додаткові інструменти не відшкодовувати ПДВ, зупиняти реєстрацію податкових накладних, іншим чином тиснути на платників. І зміни в Податковий кодекс якраз подані в пакеті з бюджетом-2021.

• Збільшення мінімалки чи податкового навантаження?

Підвищення мінімальної зарплати потішить перед виборами тих, у кого були низькі доходи. Але для всіх зросте податок на нерухомість, ФОПи другої групи заплатять більше єдиного податку, підприємці заплатять більше ЄСВ. А ще й зростуть штрафи за порушення трудового законодавства, а вони там немалі – від 1 до 30 МЗП (у першому півріччі 2021-го це від 6 тис. грн до 180 тис. грн).

• Гаразд, але ж пенсіонерам буде легше й мінімальна пенсія буде вища?

Хоч “епоха бідності” мала б уже завершитись, але з 01.01.2021 року мінімальна пенсія за віком буде всього лише 1769 грн, а прожитковий мінімум, на який нам пропонують жити – 2189 грн.

Читайте також: “Звичайне шахрайство”: що не так із “Великими будівництвом” Зеленського

• “Ані нових податків, ані їх підвищення, зокрема, і для ФОП, у 2021 році не планується”, – каже міністр фінансів

Про збільшення податків підприємцям уже писала вище. А в самому проєкті бюджету план за імпортними акцизами зростає на 17%, переважно за рахунок збільшення акцизу на тютюн у 3.5 рази.

До того ж у пакеті з бюджетом уряд затвердив зміни до Податкового кодексу “для збалансованості бюджетних надходжень”. Це знову черговий сюрприз платникам “під ялинку”.

• Дефіцит – 279 млрд, запозичення – 684,7 млрд

Ось ці прогнози якщо й збудуться, то вони вже страшні. Але враховуючи, як усе “прораховано” в інших пунктах, то тут можуть бути гірші показники. Додамо сюди ще й прохолоду у стосунках із МВФ і відсутність розуміння, коли до нас прибуде місія для перегляду виконання Україною умов програми, а як наслідок – відсутність вчасно наданого другого траншу.

Дефіцит бюджету розміром 279 млрд грн є величезним, і поки невідомо, чим уряд його покриватиме та де шукатиме запозичень. До речі, у проєкті бюджету запозичення знову збільшуються на 64,2 млрд грн і становлять вже 684,7 млрд грн.

У складні часи владі потрібні реальні фахівці, які знають, що таке програма дій з чіткими пріоритетами в період кризи, якісне планування та збалансованість бюджету без тиску на бізнес.

Тетяна ОСТРІКОВА

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...